Doprava v ČR: Problémy na hlavním koridoru, v Praze už jezdí některé tramvaje

Praha - Namrzlý déšť a vrstva ledovky dál komplikují situaci v železniční a silniční dopravě. Řada vlaků stále nejezdí, nebo jen s výrazným omezením. Omezena je doprava na hlavním železničním koridoru mezi Prahou, Brnem a Ostravou, nevyjely ani některé noční vlaky na Slovensko. Během dne se naopak zlepšila situace na Ústecku, Plzeňsku a také Ostravsku. Spoje zde jezdí téměř bez omezení. Velké komplikace způsobilo počasí také v MHD: v Olomouci nepojedou tramvaje ani zítra, v Praze už jezdí pět linek - i zítra ale dopravní podnik počítá s náhradními autobusy. Varování ČHMÚ před ledovkou platí aktuálně do středečních 18:00.

UDÁLOSTI: Ledovka zastavila veřejnou dopravu (zdroj: ČT24)

Nadále tak trvá varování ohledně cestování po železnici, které ČD vydaly už včera večer. Doporučují cestujícím, aby především na elektrifikovaných tratích odložili své cesty, nebo použili jiný druh dopravy. České dráhy ruší většinu spojů na Slovensko. Řadu spojů ruší i společnost Leo Express nebo Regiojet. V zastavených a zpožděných vlacích uvízlo přes 100 tisíc cestujících.

Ochromen je dálkový železniční koridor mezi Prahou a Ostravou či Brnem a Ostravou. Omezena zůstává ve značné míře regionální doprava, a to především ve středních Čechách a na střední Moravě. Na Přerovsku a Prostějovsku potrvá kalamitní stav až do středečního rána.

Na Olomoucku a Přerovsku uvízly některé vlakové spoje během noci. Cestující tak nedobrovolně strávili v soupravách několik hodin. V tuto chvíli by už ale měli být mimo železnici. V postižených oblastech zůstaly otevřené železniční stanice, jejich čekárny a haly. Například na olomouckém nádraží přečkaly noc zřejmě desítky lidí.

V příměstských pražských vlakových linkách musí cestující počítat s omezením. Například linky S6 a S41 jsou zcela zastaveny, po dvou až čtyřech náhradních soupravách jede linka S1, S2, S4, S7 a S9. Na železniční trati Jihlava - Brno jezdí náhradní autobusová doprava mezi Zastávkou u Brna a Kralicemi nad Oslavou. Autobusy nahradily vlaky také mezi Žďárem nad Sázavou a Tišnovem, kde spadlé stromy poškodily trakční vedení.

České dráhy mimořádně odškodní cestující, kterých se dotkly dopravní komplikace. Opatření se má týkat lidí, kteří cestovali na dráze v pondělí a dnes. Jednorázové odškodnění cestující dostanou i přes to, že ledovka podobně jako jiné nepříznivé povětrnostní podmínky spadá do událostí, které dopravce ovlivnit nemůže.

Cestující dostanou zpět jízdné podle běžného tarifu v případech, kdy nemohli kvůli kalamitě odjet nebo když jim ujel přípoj a rozhodli se vrátit do výchozí stanice anebo když nemohli dokončit cestu (v tom případě dostanou jenom odpovídající část jízdného). Další odškodnění dostanou cestující s mezinárodními jízdenkami. Navíc ti, kteří měli zpoždění přes 120 minut, dostanou poukázku na 100 korun.

Předpověď počasí na středu 3. 12. (zdroj: ČT24)

Praze je od noci až do odvolání zrušena většina tramvajové dopravy, kterou ve snížené kapacitě nahrazují autobusy. První soupravy linky číslo 9 se ve zkušebním provozu na tratě vrátily až po 15:00. Později se rozjely také linky 3, 12, 18 a 20. Ty budou podle denních jízdních řádů jezdit po celou noc, aby nezamrzaly troleje. Místo nočních linek budou jezdit náhradních autobusy, které zítra ráno nahradí i zbývající tramvajové linky - jako tomu bylo dnes ráno, kdy dopravní podnik nasadil stovku autobusů. Dopravní podnik navíc mimořádně prodlouží večerní provoz metra. Poslední soupravy vyjedou v noci na středu až v 1:30.

S úderem 13:00 spustil magistrát informační hlášení z pouličních sirén a tlampačů. V podvečer ale rozhodl, že bude nadále takto konat jen při výrazné změně situace v rámci MHD. V ulicích tak působí téměř 50 informátorů, kteří dnes byli lidem k dispozici až do 20:00. Zítra pak od 6:00.

Začátkem prosince ochromila dopravu v Česku ledovka. Vrstva ledu na elektrických drátech zkomplikovala provoz tramvají, trolejbusů i vlaků. V Praze nebo Olomouci byl kompletně přerušen tramvajový provoz a na železnici uvízly tisíce lidí, mnoho z nich strávilo ve vlacích i noc.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Brně se prakticky nepodařilo obnovit provoz trolejbusů. V provozu jsou pouze dvě linky - č. 36 a 34. Trolejbusovou přepravu vesměs převzaly autobusy. Tramvajové linky jsou buď zkráceny, nebo zrušeny. Z 12 tramvajových linek byly dvě mimo provoz a zbývající fungovaly s potížemi. Autobusy, které odbavovaly tuto vytíženou trasu, se tak mohou přesunout k dalším trasám. Problémy jsou hlavně v Líšni, Modřicích, Lesné nebo Obřanech. Stále nejezdí tramvajová linka č. 4 nebo 10, které nahrazují autobusy.

Pracovníci Dopravního podniku Olomouce se pokoušeli zprovoznit aspoň jednu tramvajovou trasu, avšak nepodařilo se jim to. Tramvaje nevyjedou ani ve středu ráno, řekla mluvčí Martina Krčová. Výlukové jízdní řády náhradní autobusové dopravy v Olomouci mají ve srovnání s tramvajovou dopravou delší intervaly. Lidé proto musejí i ve středu počítat s tím, že jim cestování MHD zabere delší čas a v autobusech bude více lidí než obvykle. Už dnes se ve špičce do náhradních autobusů na některých zastávkách nedostali všichni čekající cestující.

Motoristé mohli do rána čekat komplikace s ledovkou v Čechách v Pardubickém a Jihočeském kraji a na Moravě v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji, kde se doporučuje zvýšená opatrnost. Případy popadaných stromů, které zablokovaly silniční dopravu, byly zaznamenány v Jihomoravském kraji a hlavně na Vysočině. 

Právě tam stromy spadlé kvůli silné námraze zastavily provoz na silnicích mezi Ostrovem nad Oslavou a Bohdalcem, z Kněžic do Zašovic, ze Smrčné do Větrného Jeníkova a z Velké Bíteše do Jinošova. Kvůli spadlým drátům elektrického vedení je neprůjezdná silnice z Bítovánek na Římov. Spadlé stromy uzavřely také silnice z Opatova do Heraltic, z Mohelna do Kramolína a z Bítovánek do Cidliny.

Na Přerovsku se odpoledne podařilo otevřít silnici mezi Přerovem a Prosenicemi. I nadále zůstává uzavřen úsek Drahany - Niva, Žárovice - Drahany a Myslejovice a Otaslavice.

Ledovka při okrajích cest
Zdroj: ČTK

Větve i celé stromy padají stále, hasiče dnes nejvíc zaměstnávají na Třebíčsku a na Žďársku. Od rána si hasiči na Vysočině na své konto připsali už přes 170 technických zásahů. Ze silnic odstraňovali větve a stromy bránící provozu. Čerstvě napadný sníh může dál zkomplikovat dopravu. Komplikovaná nehoda už dopoledne uzavřela silnici mezi Bochovem a Stružnou na Karlovarsku. Osobní vůz v ranních hodinách dostal smyk a srazil se s protijedoucím kamionem. Následně do aut najel také autobus převážející studenty. Zranilo se celkem 18 lidí. Odklon dopravy funguje přes Žalmanov. Tragickou dohru měla ranní nehoda mezi Milonicemi a Kozlany na Vyškovsku, kde dostal mladý řidič v přehledném úseku smyk a narazil do stromu.

Dopravní informace – rozcestník: