Dodavatel solárů Malina je v insolvenci. Soud vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s Energetickým Holdingem Malina. Učinil tak na návrh vedení podniku, které žádá o povolení k reorganizaci firmy. Soud zároveň vyzval všechny věřitele k přihlášení jejich pohledávek. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Na zahájení řízení upozornil server Seznam Zprávy. Firma, která je dodavatelem solárních elektráren a tepelných čerpadel, se potýká s problémy se zajištěním velkého množství zakázek.

Podání insolvenčního návrhu firmě doporučil její tým externích poradců. Reorganizace podle předsedy představenstva Jana Urbana pomůže holdingu fungovat podle předem schváleného plánu pod dohledem insolvenčního soudu a insolvenčního správce. Vedení holdingu zároveň prohlásilo, že cílem reorganizace je zajistit dokončení zakázek a pokračování v instalaci elektráren.

„Malina má podle nás největší šanci dokončit zakázky klientů v modelu reorganizace, pokud její věřitelé schválí reorganizační plán, který společnost připravuje,“ míní Petr Sochora, který vedl tým externích poradců.

Druhou variantou, která firmě hrozí v případě, že reorganizace nebude schválena věřiteli, je konkurs. V takovém případě by podle Sochory došlo k ukončení činnosti společnosti a majetek i skladové zásoby budou rozprodány. „S ohledem na velký počet věřitelů hrozí v tomto případě riziko, že se instalace nedokončí a zákazníci dostanou zpět jen velmi malou část peněz, které zaplatili,“ dodal.

Od klientů vybrala firma 1,5 miliardy, prověřuje ji policie

Energetický Holding Malina je jedním z největších dodavatelů střešní fotovoltaiky v Česku. Letos na jaře firma přiznala problémy se zajištěním zakázek. Podle médií si nabrala více objednávek, než je schopna uskutečnit, přičemž na ně už vybírala zálohy. Firma proto změnila vedení, které nechalo provést audit zakázek a instalací. „Zjistili jsme, že manažersky nebyla společnost vedena dobře,“ uvedla společnost v pátek. 

Koncem dubna zveřejnili Piráti výsledky vlastní analýzy, podle které firma vybrala od klientů zálohy za zhruba 1,5 miliardy korun, ale asi 40 procent zakázek nesplnila. Podle dřívějších informací médií postup Energetického Holdingu Malina prověřuje policie a Obvodní soud pro Prahu 1 údajně vydal první pověření k provedení exekucí na holding.

Loni v Česku prudce stoupl zájem o fotovoltaické elektrárny. Za rok 2022 jich bylo zprovozněno 33 760 s celkovým výkonem 288,8 megawattu, což je meziroční nárůst o 366 procent. Vysoká poptávka pokračuje i letos.