Do voleb do Evropského parlamentu zbývá poslední týden

Události: Týden do eurovoleb (zdroj: ČT24)

Přesně za sedm dní začnou čeští voliči vybírat ve volbách své zástupce v Evropském parlamentu. V těchto dnech se roznášejí do schránek poslední volební lístky, členové volebních komisí procházejí potřebným školením a zájemcům pomalu končí termín na to si vyřídit volební průkazy pro případ, že chtějí volit jinde než v místě svého trvalého bydliště.

Hlasovací lístky by měl mít každý v poštovní schránce nejpozději v úterý, vždy ale budou k dispozici také ve volebních místnostech. Pokud by někdo ve své schránce lístky přece jen nenašel, může si novou sadu vyzvednout na obecním úřadě. Končí také lhůta na zařízení si voličského průkazu. Příjem žádostí elektronickou cestou přes datovou schránku v pátek skončil a zůstává tak jediná možnost - přijít na obecní úřad požádat o průkaz osobně. Nejpozději tak jde učinit 5. června.

Každá strana, která kandiduje do Evropského parlamentu, má svůj hlasovací lístek. Volič jich letos najde v obálce třicet. Přehledný návod, jak samotné hlasování probíhá, je k nalezení zde.

Výsledky tentokrát nebude statistický úřad zveřejňovat průběžně, ale až v noci na pondělí. Se sčítáním začnou komisaři hned po uzavření volebních místností. Výsledky ale zveřejní statistici až poté, kdy skončí hlasování v posledním členském státu. Tím je Itálie, kde budou moci lidé volit do jedenácté hodiny v neděli v noci.

Vše k eurovolbám, včetně rozhovorů s představiteli jednotlivých kandidátek, debat se zástupci stran nebo aktuálních průzkumů, je k nalezení zde.