Do Česka se dostalo sto kilogramů zdravotně závadného sýra, varuje Státní veterinární správa

Na tuzemský trh se dostalo sto kilogramů francouzského sýra Morbier, který by mohl obsahovat bakterii Escherichia coli. Ta může způsobit závažné střevní potíže. Prodával se hlavně v menších prodejnách a řetězci Kaufland. Do distribuce se dostal v září a říjnu, většina produktů se z prodeje stáhla, část se však prodala. V tiskové zprávě o tom informovala Státní veterinární správa (SVS).

Vyrobená šarže byla podle veterinární správy rozdělena do menších šarží s různými daty minimální trvanlivosti. Jde o produkt výrobce Fromagerie Monnin z Francie. Dodavatelé ho dováží ve velkých baleních, sýr se následně porcuje. „Zákazníci, kteří výrobek zakoupili, by jej v žádném případě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu,“ upozornila SVS.

Bakterie v lidském těle produkuje toxin, který představuje riziko vzniku onemocnění. Projevuje se jako vodnatý nebo krvavý průjem. Konzumace potraviny obsahující bakterii je nebezpečná hlavně pro zranitelné skupiny, mezi něž patří malé děti, staří a nemocní lidé nebo těhotné ženy.