Datové schránky už přenesly přes půl miliardy zpráv. Chystá se navýšení kapacity příloh

V Česku fungují datové schránky už 9 let a zájem o ně každým rokem roste. Od jejich zavedení bylo zřízeno přes 900 tisíc schránek a doručilo se víc než půl miliardy zpráv. Ministerstvo vnitra chystá navýšení kapacity příloh datové zprávy a rozšíření povolených formátů. Podle odborníků ale ještě třeba chybí možnost přihlásit se do schránky prostřednictvím eObčanek.

Datové schránky jsou v Česku v provozu od 1. července 2009. Díky nim lidé nemusí úřední dokumenty posílat prostřednictvím dopisu, ale pouze v elektronické podobě. Češi je od té doby využívají stále častěji. Jen za poslední tři roky jich každoročně přibylo okolo 80 tisíc.

  • Počet zřízených datových schránek k 11. červnu: 900 257
  • Počet odeslaných datových zpráv k 11. červnu: 565 494 283

Podle soudního znalce Vladimíra Smejkala se datové schránky osvědčily. „Je to společně se základními registry snad jediný projekt státu z oblasti IT, který od počátku fungoval bezchybně a byl dále vylepšován,“ uvedl s tím, že jednou z mála věcí, na kterých by bylo vhodné zapracovat, je možnost přihlášení do úložiště prostřednictvím eObčanek, které se v Česku začínají vydávat od července. 

Projekt datových schránek spravuje ministerstvo vnitra a provozovatelem je Česká pošta. „Náklady na provoz činí v současnosti zhruba 605 milionů ročně a jsou hrazeny ministerstvem vnitra za celou veřejnou správu. Soukromí uživatelé odesílají datové zprávy orgánům veřejné moci zcela zadarmo, veřejná správa platí výrazně méně oproti listovní zásilce,“ informoval ČT Jiří Korbel z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Další podporovaný formát příloh a navýšení jejich kapacity

Jedna datová zpráva pojme přílohy v elektronických formátech (DOC, PDF, XML) až do velikosti 20 MB. „Na počátku příštího roku očekáváme navýšení maximální kapacity všech příloh jedné datové zprávy až na 50 MB. V dohledné době rozšíříme povolené formáty příloh o formát CSV,“ představil Korbel připravované změny.

Česko je se systémem datových schránek oproti ostatním evropským zemím napřed, domnívá se Smejkal. „V některých zemích EU existují podobné, ale ne zcela stejné systémy,“ podotkl Smejkal a v té souvislosti jmenoval například Dánsko, Rakousko, Slovensko nebo skandinávské státy. „Počet přenesených zpráv a počet uživatelů je, vztažen k počtu obyvatel, zřejmě v České republice nejvyšší,“ dodal.

  • Datová schránka je elektronické úložiště, odkud lze do jiných datových schránek odesílat dokumenty v elektronických formátech. Prostředí datové schránky je svou grafikou podobné všeobecně známým bezplatným e-mailovým schránkám. Odesílání zpráv úřadům je bezplatné. Zpoplatněny jsou jen zprávy odesílané navzájem mezi datovými schránkami občanů, podnikatelů a firem. Doručení zprávy trvá jednu vteřinu. O nové zprávě se držitel schránky dozví SMS zprávou nebo e-mailem. Přihlásit se do ní a vyzvednout si doručnou zprávu může kdekoli na světě.