Dálniční kontroly za únor odhalily dva tisíce aut bez známky

Události: Pokuty za jízdu bez dálniční známky (zdroj: ČT24)

Za jízdu po dálnici bez zaplaceného poplatku dostaly během února pokutu asi dva tisíce řidičů. Počet aut, jejichž majitelé nezaplatí, je ale podle policistů i celníků pravděpodobně vyšší. Odhadují to na jednotky procent. Od letoška se známky nekupují v papírové, ale elektronické podobě. Prodaly se jich zatím dva miliony.

Policisté a celníci tento týden posílili dálniční kontroly. Za několik dní rozdali 1200 pokut. „Častou omluvou je, že řidič zapomněl, že si to neuvědomil, ale setkáváme se i s případy, kdy řidič neměl uhrazeno časové zpoplatnění a byl si toho vědom. Pouze spoléhal na to, že ho hlídka nezastaví,“ řekl Michal Hodboď z Policejního prezidia. Za únor podle něj policisté zaznamenali dva tisíce takových přestupků, které vyřešili na místě uložením pokuty v celkové hodnotě přes 1,5 milionu korun.

Ačkoliv od letoška přešly dálniční známky na elektronickou podobu, kontrola je podobná jako v době papírových známek. „Systém pořád vyžaduje, aby policie nebo celníci řidiče zastavili. Automatizované systémy na udělení pokuty nestačí. A tak je vymahatelnost zpoplatnění vlastně podobná jako do loňska,“ vysvětlil Hodboď. Jedna zásadní věc se ale změnila. Kupon jako jednoznačné potvrzení zaplaceného poplatku už chybí.

Policisté a celníci při kontrolách používají systém, který se skládá z přenosného tabletu a kamery ve služebním vozidle. Zařízení automaticky skenuje registrační značky při statické kontrole nebo při souběžné jízdě.

Ideální pro kontroly je, když hlídka stojí na nějakém nájezdu a používá data z mýtných bran. Podle nich si vybírá, které auto zastaví. O některých už ale řidiči vědí. Stejně jsou na tom ale také policisté, protože jednu z komunitních navigací používají a sami sebe tak vidí na displeji.

Podle dat z bran se oproti začátku měsíce podíl aut bez zaplaceného poplatku výrazně snížil. Zatímco prvního února to bylo odhadem každé čtvrté auto, nyní má zaplaceno drtivá většina.

Elektronické známky od letošního roku nahradily staré papírové kupony, jejichž platnost definitivně skončila na konci ledna. Nové známky jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla.