Dálnice odvede dopravu ze severu Českých Budějovic už koncem září

Dálnice D3 bude do poloviny října o osm kilometrů delší. Již na konci září se začne jezdit po úseku Borek–Úsilné, který je první částí obchvatu Českých Budějovic. Díky novému úseku přestanou auta od Prahy jezdit po Pražské třídě středem obce Borek a severní částí Českých Budějovic. V říjnu se začne jezdit také v plném profilu po dálničním úseku jihozápadně od Veselí nad Lužnicí.

S dokončením části dálnice, která povede severovýchodně od Českých Budějovic, počítali silničáři v říjnu. Nakonec se po ní začne jezdit s několikadenním předstihem již 27. září. Při kontrolním dnu na staveništi to řekl hlavní stavbyvedoucí Václav Nedorost.

Zároveň však upozornil, že zprvu musí řidiči ještě počítat s omezením u Borku, kde se dosud přejíždělo z nové pražské silnice na starou. Dodělávat se bude pravý jízdní pás. „Jedná se zhruba o 150 metrů dálnice, které bychom měli stihnout do konce listopadu,“ uvedl stavbyvedoucí.

Zprovoznění dálničního úseku Borek–Úsilné zásadně změní dopravní poměry v Českých Budějovicích. Pražská třída, po které podle loňského dopravního sčítání jezdí každý den v průměru 20 tisíc aut, takřka osiří. Doprava od Prahy pojede až k Úsilnému, kde auta sjedou na třeboňskou silnici I/34.

„Tento úsek bude mít významný dopad do části Borku, jehož občané jsou zatíženi dopravou, která dosahuje několika tisíc vozidel denně a přináší s sebou nejen emise, ale i hluk a veškeré negativní vlivy dopravy,“ poznamenal vedoucí jihočeského krajského odboru dopravy Jiří Klása.

Obyvatelé Borku a okolí Pražské třídy v Budějovicích se na zklidnění těší. „Větrat můžeme jedině, když jde vítr obráceně. A další omezení: vibrace, hluk,“ popsal Zdeněk Dvořák, který žije u hlavní silnice v Borku již půl století.

Události v regionech: Na dálnici u Borku proběhl poslední kontrolní den (zdroj: ČT24)

Za Veselí povedou čtyři pruhy od 12. října

Tříkilometrový úsek severovýchodně od Českých Budějovic není jediný, který by měl letos obohatit dálnici D3. Jezdit se začne také od Veselí nad Lužnicí k Bošilci. V součanosti se sice po trase dálnice již jezdí, fakticky se ale projíždí staveništěm a pouze v polovičním profilu. V plném rozsahu se úsek Veselí–Bošilec otevře 12. října, uvedla ředitelka jihočeské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Vladimíra Hrušková.

Ostatní úseky mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi v současnosti silničáři rozšiřují. Dosavadní silnice je již od 90. let přeložena do trasy budoucí dálnice, ale chybí jí jeden pás. Postupně proto probíhá jeho stavba a rekonstrukce stávající komunikace. Úseky Bošilec–Ševětín a Ševětín–Borek by měly být hotové v roce 2019.

Stavba dálnice D3 u Veselí nad Lužnicí
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

V příštím roce chce ŘSD zahájit také dostavbu dálničního obchvatu Českých Budějovic, který naváže na úsek Borek–Úsilné. „Dokumentace je připravena, ale máme tam problém s jedním vyvlastněním,“ řekla Vladimíra Hrušková. Obchvat by měl být hotový do roku 2021.

Navázat by měly další tři úseky dálnice D3, které dovedou auta až na hranice s Rakouskem. Silničáři počítají s rokem 2022. Aby byla D3 zcela hotová, bude pak ještě potřeba dokončit její severní část od hranic Jihočeského a Středočeského kraje do Prahy.