ČSSD se znovu obrátila na Nejvyšší soud. Chce odložit platbu dědicům právníka Altnera

Nejvyšší soud už obdržel žádost ČSSD na další odložení platby 338 milionů korun dědicům advokáta Zdeňka Altnera. ČT to potvrdil mluvčí soudu Petr Tomíček. Ústavní soud minulý týden odklad platby, který trval přes tři roky, zrušil. Sociální demokraté podle mluvčího strany Petra Vurbse podali návrh na opětovné odložení ještě ten den. Spor mezi dnes už zemřelým advokátem Zdeňkem Altnerem a ČSSD o vyplacení honoráře trvá téměř 20 let. Právník zastupoval stranu ve sporu o Lidový dům v roce 1997.

„Podáno to bylo už minulé úterý,“ řekl ČT mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Potvrdil přitom, že sociální demokracie opětovnou žádost připravila ještě před vyhlášením nálezu Ústavního soudu a podala ji ihned po vyhlášení.

Žádostí se teď bude zabývat Nejvyšší soud. Jak dlouho to bude trvat, ale jeho mluvčí Petr Tomíček neupřesnil. „Opětovný návrh dorazil v minulém týdnu. Bližší informace o průběhu řízení ale není možné sdělit,“ uvedl Tomíček.

Smluvní pokuta ve výši 318 milionů

Sociální demokraté musí podle rozhodnutí Městského soudu v Praze z roku 2016 zaplatit dědicům bývalého advokáta ČSSD Zdeňka Altnera asi 338 milionů korun. S tím ale strana nesouhlasí. Obrátila se proto v polovině roku 2016 s dovoláním na Nejvyšší soud. Současně požádali sociální demokraté o odložení platby, dokud o dovolání soud nerozhodne. Případ však stále leží na Nejvyšším soudu bez rozhodnutí.

Minulý týden se k věci vyjádřil i Ústavní soud, který vyhověl Altnerovým dědicům. Odložení platby zrušil. Podle ústavních soudců bylo nedostatečně odůvodněné, a tedy nepřezkoumatelné. ČSSD proto požádala o odklad znovu.

Spor mezi advokátem Zdeňkem Altnerem a ČSSD začal už před zhruba 20 lety. Altner pomohl sociálním demokratům vyhrát soudní spor o současné stranické sídlo – Lidový dům. Za své služby ale nedostal tolik, kolik požadoval. Na ČSSD proto podal několik žalob.

Obvodní soud pro Prahu 1 nařídil v roce 2004 ČSSD, aby bývalému právníkovi zaplatila odměnu 18,5 milionu korun. To v roce 2016 potvrdil i Městský soud v Praze. K původním 18,5 milionům ale přidal povinnost uhradit smluvní pokutu, která činí dalších 318 milionů korun.

V listopadu 2016 Zdeněk Altner zemřel. Ve sporu ho teď zastupují jeho dvě děti.