ČSSD povládne v jižních Čechách s lidovci a regionálními stranami. Bez ANO i Zimoly

Události v regionech: Nová krajská koalice na jihu Čech se rýsuje (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji by měla vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a uskupení Pro jižní Čechy. Jejich zástupci podepsali prohlášení o budoucí spolupráci. Tu musí na zasedání 27. dubna schválit zastupitelstvo. Strany vznikající koalice v něm mají těsnou většinu 28 z 55 mandátů. Aby usnadnil vznik nové koalice, rezignuje na svou funkci předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha. Především kvůli jeho neobvykle vysokým odměnám se rozpadla minulá krajská vláda.

Koaliční smlouva by měla být podepsána ještě během tohoto týdne. Požadavkem lidovců je, aby proběhly audity ve všech organizacích zřizovaných Jihočeským krajem, zejména v nemocnicích. „Aby se ukázalo, jaké odměny se tam rozdělují, jak je nastavený systém. Aby případně mohlo dojít k obměnám,“ vysvětlila redaktorka ČT Veronika Kabátová.

Domnívám se, že právě proto, že je před sněmovními volbami, budou politické strany požadavek na audit spíše akceptovat, jelikož nějaké zametání pod koberec vysokých odměn si nebudou chtít dovolit.
Kamil Švec
politolog

„Odměny, které byly vypláceny v rámci managementu jihočeských nemocnic, považujeme za nehorázné. Budeme je chtít přehodnotit. Peníze budeme chtít přerozdělit mezi zdravotní sestry a doktory,“ sdělil předseda jihočeských lidovců Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Jihočeši 2012 budou vyžadovat hlavně změny ve financování, protože si myslím, že je nemravné, aby vrcholný manažer pobíral takovéto odměny,“ připojil se zastupitel Pavel Hroch (Jihočeši 2012) ke kritice Martina Bláhy, který v roli předsedy představenstva Jihočeských nemocnic a ve vedoucích funkcích několika nemocnic v kraji pobíral každoroční několikamilionové odměny. Kandidátka na hejtmanku Ivana Stráská (ČSSD) dala najevo, že by bylo možné obsadit vedení Jihočeských nemocnic „někým z koaličních partnerů“.

Bláha na funkci předsedy představenstva rezignuje, aby usnadnil jednání o nové koalici. „Nechci jakkoli stát v cestě tomuto novému rodícímu se projektu, a proto jsem se rozhodl dát v zájmu další bezproblémové komunikace svou funkci v Jihočeských nemocnicích k dispozici,“ napsal v prohlášení.

Memorandum o spolupráci na jihu Čech (zdroj: ČT24)

Nová a nešťastná hejtmanka?

„Věříme tomu, že koalice bude stabilní,“ podotknul Bartošek. Zástupci stran se zatím přesně nedomluvili na personálním obsazení ve vedení kraje. „Počítáme s tím, že počet náměstků se nijak měnit nebude,“ uvedla kandidátka na hejtmanku Ivana Stráská (ČSSD). Sama z toho, že by měla stanout v čele kraje, dle svých slov „není šťastná“. „Ale nastala situace, když je někdo jediný, kdo něco udělat může, tak to udělat musí,“ parafrázovala Ivana Stráská klasický film.

Rýsuje se obrys budoucí podoby krajské rady. Čtyři křesla by měla být pro sociální demokraty coby vítěze voleb, tři pro Pro jižní Čechy a po dvou křeslech pro lidovce a Jihočechy 2012.
Radim Bártů
redaktor ČT

Kraj od loňských podzimních voleb vedla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, která se však minulý týden rozpadla. Důvodem byly neshody mezi sociálními demokraty a hnutím ANO zejména kvůli řízení krajské organizace Jihočeské nemocnice.

Vládnoucí uskupení se snažilo vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo stejné partnery jako ČSSD a navíc chtělo ještě spolupracovat s ODS. Zástupci KDU-ČSL, Jihočechů 2012 a uskupení Pro Jižní Čechy však dali přednost vládnutí se sociální demokracií.

Spor o nemocnice a chalupy

Spory mezi hlavními členy ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rekreační dům v Lipně nad Vltavou. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Financování členů představenstva nemocnice i Zimolův rekreační objekt na Lipně kritizovali rovněž opoziční zastupitelé. V důsledku tlaku třetiny zastupitelů Zimola svolal mimořádné zasedání na 27. dubna. Na něm rezignuje na funkci hejtmana a znovu už o ni nebude usilovat. Na hejtmanku navrhuje svou současnou náměstkyni Stráskou a sám zatím neuvažuje o tom, že by v nové koalici působil v jakékoliv funkci ve vedení kraje.