Téma Rozklad vedení Jihočeského kraje

Rozklad vedení Jihočeského kraje

Řízení svolat nemůžete, vzkázal Sobotka jihočeské ČSSD, která nechce škrtnout Zimolu

Stanovy sociální demokracie podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky neumožňují svolání rozhodčího řízení, které navrhla jihočeská ČSSD kvůli vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky pro podzimní volby. Rozhodčí řízení totiž řeší pouze spory mezi členy partaje nebo členy a orgány strany. Nemůže ho vést jeden z kolektivních orgánů ČSSD proti jinému. O svolání řízení tak zřejmě požádá někdo z jihočeské socdem.

Jihočeská ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím Zimoly. Chce rozhodčí řízení

Jihočeský krajský výkonný výbor ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky do sněmovních voleb. Chce rozhodčí řízení, variant dalšího postupu má několik. Někteří jihočeští kandidáti ČSSD pohrozili, že bez Zimoly se sami voleb do Poslanecké sněmovny nezúčastní. Místopředseda a volební manažer ČSSD Jan Birke věří, že se podaří spor vyřešit.

ČSSD povládne v jižních Čechách s lidovci a regionálními stranami. Bez ANO i Zimoly

V Jihočeském kraji by měla vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a uskupení Pro jižní Čechy. Jejich zástupci podepsali prohlášení o budoucí spolupráci. Tu musí na zasedání 27. dubna schválit zastupitelstvo. Strany vznikající koalice v něm mají těsnou většinu 28 z 55 mandátů. Aby usnadnil vznik nové koalice, rezignuje na svou funkci předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha. Především kvůli jeho neobvykle vysokým odměnám se rozpadla minulá krajská vláda.

Pro koalici s ČSSD jsou Jihočeši 2012 i lidovci. Ti ale trvají na vyšetření Zimolovy kauzy

Sociální demokraté v Jihočeském kraji jsou o něco blíž sestavení nové koalice – vedení KDU-ČSL totiž přijalo jejich nabídku na další spolupráci. Stejně se vyjádřilo i vedení hnutí Jihočeši 2012. Čtvrtým členem koalice by bylo uskupení Pro jižní Čechy. V úterý by strany měly podepsat společné memorandum. Hnutí ANO pak zřejmě zamíří do opozice.

Vystřídá hejtmana Zimolu Stráská? ČSSD má šanci sestavit vládu na jihu Čech

V Jihočeském kraji patrně bude vládnout nová koalice ČSSD, KDU-ČSL, uskupení Pro Jižní Čechy a hnutí Jihočeši 2012. Jejich zástupci by měli podepsat memorandum o spolupráci v úterý. Koalice by držela těsnou většinu, disponovala by 28 zastupiteli z 55. Hejtmankou by se mohla stát Ivana Stráská z ČSSD.

Zimola rezignuje 27. dubna. Funkci složil i náměstek, který má chatu na Lipně

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignuje na mimořádném zastupitelstvu Jihočeského kraje, které proběhne 27. dubna. Jeho náměstek Jaromír Slíva (ČSSD), jenž je zároveň druhým majitelem chaty na Lipně, ve středu oznámil, že i on dává svou funkci k dispozici. V regionu se v pondělí rozpadla koalice a její hlavní členové ČSSD a ANO se pokoušejí sestavit vlastní vládní koalice.

Zimola odstoupí z funkce jihočeského hejtmana. Chce očistit své jméno

Jiří Zimola (ČSSD) končí jako jihočeský hejtman. Oficiálně složí funkci na nejbližší schůzi zastupitelstva. Odchází po necelých devíti letech,  jeho poslední koalice, kterou sestavil s ANO, se mu rozpadla v pondělí. ANO již o nové koalici jedná s občanskými demokraty. ČSSD ale chce také sestavit novou koalici, která by však byla již bez Jiřího Zimoly.
Jihočeský kraj

ANO žádalo konec hejtmana Zimoly. ČSSD odmítla a koalice v jižních Čechách se rozpadla

V Jihočeském kraji se rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Sociální demokraté na smírčím jednání nepřistoupili na podmínky ANO, které mimo jiné požadovalo odchod hejtmana Jiřího Zimoly i výměnu všech radních za ČSSD. Hnutí společně s opozicí kritizovalo vysoké odměny členů představenstva společnosti Jihočeské nemocnice a také to, že právě jejich šéf staví hejtmanovi a jeho náměstkovi domy u Lipna.

Pružný hejtman z jihu. Zimola dříve vládl s ODS i komunisty, teď se rozhádal s ANO

Po rozpadu jihočeské koalice rozehrává hnutí ANO i sociální demokraté jednání o novém složení krajské rady, přičemž hejtmanské křeslo chce jak šéfka budějovických „babišovců“ Radka Maxová, tak dosavadní hlava kraje Jiří Zimola (ČSSD). Najít v něm může těžkého soupeře. Politik s mnohaletou zkušeností s regionálními poměry už dokázal vyjednat koalici s tak protichůdnými stranami, jako jsou komunisté, občanští demokraté… a koneckonců i ANO.

Jednání o smíru se odkládá, jihočeská koalice vydrží nejméně do pondělí

Krajská koalice na jihu Čech, ve které se vyostřují spory mezi sociálními demokraty a ANO, vydrží nejméně přes víkend. Smírčí řízení koaličních stran, které se z podnětu ANO mělo konat v pátek večer, totiž proběhne až v pondělí, protože zástupci vládnoucích uskupení nebyli schopní sladit své pracovní programy.

Politická dráha Jiřího Zimoly

Rodák z Třebíče vystudoval češtinu a dějepis na budějovické Jihočeské univerzitě a v roce 1998 se stal v pohraniční Nové Bystřici nejen učitelem na základní škole, ale i starostou. Začínal přitom jako nestraník, byť už na kandidátce sociální demokracie. 

V čele města strávil deset let a jako zastupitel tam působí dosud. Skutečný politický start pro něj nicméně znamenaly až krajské volby v roce 2008, jejichž výsledek je známý jako „oranžové tsunami“.

S krajskou politikou měl Zimola v téže době dílčí zkušenost, protože už čtyři roky seděl za sociální demokraty v krajské opozici. Nyní z pozice hejtmana uzavřel koalici s dosud vládnoucími občanskými demokraty. 

Po sjezdu sociální demokracie v roce 2013 nakročil do vlády, když obdržel post ministra pro místní rozvoj v Sobotkově stínovém kabinetu. Po volbách se ale zúčastnil takzvané lánské schůzky, jejíž účastníci se pokusili Sobotku odstavit. Zimola se stáhl zpátky na jih Čech, půl roku po volbách se vzdal poslaneckého mandátu a soustředil se na regionální politiku.

Ve volbách do krajských zastupitelstev loni v říjnu byl Jiří Zimola jediným sociálním demokratem, kterému se podařilo zvítězit potřetí v řadě.

Na jihu Čech hrozí rozpad koalice. ANO viní ČSSD z porušení smlouvy

Jihočeská krajská koalice se otřásá. Koaliční hnutí ANO obvinilo partnerské sociální demokraty z porušení koaliční dohody, neboť ČSSD vedená hejtmanem Jiřím Zimolou nechtěla na krajské radě jednat o personálním obsazení ve vedení krajských nemocnic. ANO chce proto na pátek svolat smírčí koaliční řízení a hrozí, že pokud se strany nedohodnou, smlouvu o koalici vypoví.

ANO chce odchod Bláhy z vedení osmi jihočeských nemocnic, Zimola to odmítá

Hnutí ANO trvá na tom, že by kraj měl personálně obměnit vedení krajských nemocnic. Předseda představenstva většiny z těchto nemocnic Martin Bláha podle ANO pochybil. ČSSD, která tvoří s ANO a hnutím Jihočeši 2012 na jihu Čech koalici, s tím však nesouhlasí.

Jihočeská opozice kritizuje vysoké odměny. Bláha, který staví dům hejtmanovi, dostává sedm milionů

Jihočeští opoziční zastupitelé tvrdí, že kraj vyvádí peníze ze svých nemocnic. A to prostřednictvím příliš vysokých odměn pro členy jejich představenstev. Nejvíc – přes 7 milionů korun ročně – pobírá Martin Bláha, který je v představenstvu všech nemocnic. Opozice kvůli tomu chce svolat mimořádné jednání zastupitelstva, chybí jí k tomu dva podpisy.

Jihočeská opozice vyzvala Zimolu, aby kvůli domu na Lipně odstoupil z funkce

Jihočeští opoziční zastupitelé vyzvali na čtvrtečním zasedání hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby odstoupil z funkce. Důvodem je podle nich kauza hejtmanova nákupu domu na Lipně. Zastupitelé ale nakonec o Zimolově budoucnosti nehlasovali. Hejtman od začátku tvrdí, že v ničem nepochybil a kauza je vytvořena účelově.