ANO žádalo konec hejtmana Zimoly. ČSSD odmítla a koalice v jižních Čechách se rozpadla

Události: Jihočeská koalice se rozpadla (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji se rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Sociální demokraté na smírčím jednání nepřistoupili na podmínky ANO, které mimo jiné požadovalo odchod hejtmana Jiřího Zimoly i výměnu všech radních za ČSSD. Hnutí společně s opozicí kritizovalo vysoké odměny členů představenstva společnosti Jihočeské nemocnice a také to, že právě jejich šéf staví hejtmanovi a jeho náměstkovi domy u Lipna.

Napětí v jihočeské koalici se stupňovalo zhruba čtyři týdny. V pondělí ráno začalo smírčí jednání vládnoucích stran, po čtyřiceti minutách ale místo dohody přišel konec spolupráce.

Hnutí ANO požadovalo, aby své pozice opustili všichni radní za ČSSD včetně Zimoly nebo jeho náměstků Ivany Stránské a Jaromíra Slívy. „Nebudu zastírat, že to nebyly malé požadavky, protože jsme 18 dní čekali na nějakou sebereflexi,“ řekla předsedkyně jihočeské organizace ANO Radka Maxová. 

Příjmy Martina Bláhy z působení v jihočeských nemocnicích
Zdroj: ČT24/Krajský úřad Jihočeského kraje

Radní za ČSSD totiž podle Maxové věděli, že členové vedení společnosti Jihočeské nemocnice mají mimořádně vysoké odměny a tento fakt kryli. Třeba roční příjem předsedy představenstva Martina Bláhy, jenž zároveň vede sedm nemocnic, přesáhl sedm milionů korun. 

„Ty odměny jsou opravdu tristní. Za posledních osm let je tam pan Bláha v hodnotách 32 milionů korun, pan doktor Čarvaš taktéž,“ poznamenala 1. náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ANO). „My jsme chtěli řešit ty nehorázné odměny ve zdravotnictví. Když někdo bere 600 tisíc měsíčně, to je skutečně až skandální. Bohužel ČSSD nám nevyhověla,“ řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Speciální vysílání k rozpadu koalice v Jihočeském kraji (zdroj: ČT24)

Trnem v oku hnutí ANO i opozice jsou kromě peněz také chaty, které pro Jiřího Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu buduje na Lipně právě Martin Bláha. Hejtman v minulosti uvedl, že část peněz za objekt už zaplatil a zbytek uhradí po kolaudaci. 

„Pánové zatím tvrdí, že zaplatili dva miliony zálohu. Ty baráky už stojí, takže někdo musel zaplatit celou tu částku. Tvrdí nám, že to byl pan Bláha,“ říká Martin Kuba (ODS). „Když takovýto člověk staví chalupu pro svého kamaráda a nadřízeného, pana hejtmana Zimolu, tak to samozřejmě vyvolává řadu otázek,“ dodal Kuba.

Podle Jiřího Zimoly bylo již samo vyslovení požadavků vypovězením koaliční smlouvy. „Všechny tyto kauzy jsou záminkou. Jsou to pseudokauzy a moji kolegové z ČSSD mě podporují,“ uvedl a dodal, že jde o snahu ANO změnit podobu koalice.

„Jeho politické preference jsou orientovány více doprava, než může sociální demokracie nabídnout.“ Všechny kroky hnutí ANO podle Zimoly v posledních týdnech směřovaly k rozbití koalice.

Všechny indicie napovídají tomu, že na pozadí je načrtnuta jiná koalice, se kterou se hnutí ANO konec konců netajilo před krajskými volbami, ani bezprostředně po nich.
Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje

„Hnutí ANO rozbíjí koalici s ČSSD proto, aby se mohlo spojit v jižních Čechách s ODS. A to rozhodně není pro občany tohoto kraje dobrá zpráva,“ reagoval premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Spojení ANO a ODS podle něj znamená návrat snahy o privatizaci zdravotnictví a sociálních služeb.   

Sobotka připustil i variantu, že sociální demokracie o místa ve vedení kraje přijde. „Pokud ČSSD vzniku pravicové koalice nedokáže zabránit, bude hájit zájmy občanů v krajském zastupitelstvu jako silná a důsledná opozice,“ dodal.

„Pokud skončíme v opozici, tak pochopitelně budeme i naši opoziční práci dělat velmi důsledně a budeme poukazovat na to, co podle nás není dobré a k čemu pravicová koalice v jižních Čechách povede,“ připustil Zimola.

Ladislav Mrklas, politolog, Vysoká škola CEVRO Institut (zdroj: ČT24)

ANO chce hejtmanku a koalici s ODS

Teď se bude čekat na jednání zastupitelstva – naplánované je za měsíc, mimořádně se ale může sejít dříve. Hnutí ANO bude chtít společně s opozicí odvolat hejtmana i krajskou radu. Podle Maxové uvažuje ANO o tom, že by na místo Zimoly, který zatím zůstává v čele kraje, navrhlo jeho dosavadní náměstkyni Lucii Kozlovou (ANO). 

V jednání o případné příští koalici osloví ANO občanské demokraty. Dalšími potenciální partnery by se mohly stát KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy. „Po volbách jsem se vyhraňovala proti KDU-ČSL, ale musím říct, že situace se vyvinula tak, že je to pro nás partner k jednání,“ řekla Maxová. Dodala, že spolupráci s KSČM zatím nevidí jako možnou.

Doufáme, že se podaří co nejdříve sestavit fungující koalici a že na nejbližším zastupitelstvu, uvidíme, jestli se stihne svolat mimořádné, dojde k obměně vedení kraje.
Radka Maxová
předsedkyně krajské organizace
Zastupitelstvo Jihočeského kraje
Zdroj: ČT24

ANO, ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy mají dohromady 29 zastupitelů z 55. Řádné zasedání zastupitelstva se uskuteční 11. května. Mimořádnou schůzi musí hejtman svolat do tří týdnů od chvíle, kdy obdrží tuto iniciativu podepsanou minimálně od 19 zastupitelů.

Po vlastní linii chtějí o koalici jednat také sociální demokraté. „I my se chceme pokusit o nějaký matematický model, uvidíme, nakolik nám bude přát štěstí a nakolik se pro něj kolegové vyjádří,“ prozradil Zimola s tím, že povinností ČSSD coby vítěze voleb je nerezignovat.

„Porušila se koaliční smlouva, to ovšem neznamená, že se nemůže uzavřít jiná koaliční smlouva, v níž bude sociální demokracie integrována. V současné době je to na jednání špiček sociální demokracie v Jihočeském kraji,“ podotkl místopředseda ČSSD Milan Chovanec.