ČNB varuje před firmou, která zneužívá identitu J&T Investiční společnosti

Česká národní banka (ČNB) varovala před aktivitami společnosti JTIS Group, která nabízí obchodování s akciovými indexy, kryptoměnami a komoditami. Firma nemá oprávnění k působení na českém finančním trhu, a případné investice tak nejsou ze zákona pojištěny ani jinak chráněny, informovala centrální banka. Upozornila také, že tato společnost zneužívá identitu firmy J&T Investiční společnost.

„Subjekt vystupující jako JTIS Group na svých webových stránkách taktéž publikuje řadu pozměněných či zfalšovaných dokumentů, které mají zjevně působit věrohodně pro potenciální investory a které také zneužívají identitu společnosti J&T Investiční společnost,“ upřesnila ČNB. Mezi těmito dokumenty jsou zfalšované rozhodnutí ČNB či zfalšované stanovy J&T Investiční společnosti.

Na zneužití svého jména upozorňuje i přímo J&T Investiční společnost. „Důrazně upozorňujeme, že osoby spjaté s JTIS Group nejsou zaměstnanci J&T Investiční společnosti a neexistuje žádný právní vztah ani jiná spojitost mezi nimi a J&T investiční společností. J&T Investiční společnost se distancuje od těchto aktivit a osobám, které obdržely nabídku investic, nedoporučuje s osobami jednajícími jménem této společnosti dále komunikovat, uzavírat smlouvy či realizovat jakékoliv transakce,“ konstatovala.

Nejde o jediný případ

ČNB na konci září upozornila na další dva podobné případy, kdy dvě společnosti bez povolení k působení na českém finančním trhu zneužily obchodní jména firem Kryspin Investments a Invest Gate k lákání investorů.

ČNB dohlíží na finanční trh a pravidelně upozorňuje na aktivity firem, které nemají potřebná povolení. Seznamy regulovaných a registrovaných subjektů ČNB zveřejňuje na svém webu.