ČEZ, innogy a MND zlevní tarify bez fixace. Konečnou cenu ale ovlivní i nové poplatky

ČEZ, innogy a Moravské naftové doly (MND) ohlásily zlevnění tarifů pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou. ČEZ slíbil snížení cen od ledna, a to o dvacet procent a u plynu o třicet procent pod úroveň nynějších stropů. Innogy avizovala zlevnění elektřiny od prosince, a to patnáct procent pod nynější úroveň. MND zlevní v listopadu. Elektřina by měla být o devět procent nižší než nyní, plyn o jedenáct procent. Od ledna ale zároveň budou koncové ceny energií i růst kvůli návratu poplatku za obnovitelné zdroje, zdraží také distribuční poplatky.

Odběratelé se smlouvou na dobu neurčitou, kteří nemají fixovanou cenu, platí letos ČEZu ceny odpovídající vládou stanoveným maximům. Zastropování cen sice letos skončí, ale energetická společnost oznámila, že ceny pro zákazníky bez fixace sníží. Následovat tedy budou ty s fixací. Takové tarify firma letos měnila již několikrát.

Snížení cen o dvacet procent u elektřiny a třicet procent u plynu oproti současnosti, respektive oproti cenovým stropům, podle generálního ředitele ČEZ Prodej Tomáše Kadlece znamená, že odběratelé zaplatí o tisíc korun bez DPH méně za megawatthodinu elektřiny a o sedm set korun méně bez DPH u plynu.

Elektřinu tedy bude v příštím roce ČEZ prodávat za 3960 korun bez DPH za megawatthodinu, plyn za 1790 korun bez DPH za megawatthodinu. Nová cena obchodní složky bude stejná pro všechny distribuční sazby. Podle ČEZu tak domácnost v bytě, která elektřinou pouze svítí a vaří, příští rok při průměrné spotřebě tři megawatthodiny ročně ušetří oproti letošním zastropovaným cenám na obchodní složce téměř 3800 korun včetně DPH. Kdo elektřinou i topí a spotřebuje za rok 20 megawatthodin, měl by ušetřit kolem 25 tisíc. Zlevnění bude podle Kadlece automatické, společnost o něm bude zákazníky informovat. 

Zlevní i Innogy a MND, stát naopak zvýší poplatky

Zlevnění u ČEZu se bude týkat asi dvou milionů lidí. Innogy zlevní 50 tisícům svých klientů, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, elektřinu o patnáct procent. Relativně bude sice pokles menší než u ČEZu, ale innogy již zlevňovala v minulosti a nefixované tarify se dostaly pod hodnotu vládních stropů. Podle firmy bude po další změně průměrná úspora pro domácnosti kolem 500 korun za megawatthodinu.

„Celkově obchodní cena pro naše zákazníky od začátku roku klesá o více než polovinu. Lednový ceník totiž ještě odrážel dramatický nárůst velkoobchodních cen v druhé polovině loňského roku. Zákazníky však před extrémními krizovými cenami v prvním čtvrtletí letošního roku ochránil vládní cenový strop. Od března už jsme díky klesajícím nákupním cenám stlačili cenu elektřiny pod strop a nyní jdeme s cenou ještě níže,“ upozornil ředitel maloobchodu innogy David Konvalina. 

U MND by se mělo listopadové zlevnění týkat 170 tisíc odběratelů. Za megawatthodinu plynu zaplatí nově 2289 korun s DPH, což je o jedenáct procent méně než v současnosti. Elektřina zlevní o devět procent na 5190 korun s DPH za megawatthodinu, informovala v tiskové zprávě mluvčí MND Dana Dvořáková. MND zlevní své základní ceníky letos potřetí. 

Ohlášené zlevňování energetických společností se ovšem týká jejich ceníků, nikoli jiných položek, které naopak příští rok zdraží. V koncových cenách elektřiny se napřesrok projeví plánované úpravy distribučních poplatků a také návrat plateb za obnovitelné zdroje energie. Ty určuje Energetický regulační úřad, rozhodnout by o nich měl v listopadu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dříve připustil, že koncové ceny by mohly vzrůst zhruba do deseti procent.