Česko zažilo dosud největší vedro tohoto roku. Teploty překročily 38 stupňů

Události: Česko zažilo nejteplejší den roku (zdroj: ČT24)

Sobota je v Česku dosud nejteplejším dnem letošního roku. Na několika místech bylo nad 38 stupňů Celsia, nejtepleji v Plzni-Bolevci a Řeži u Prahy, shodně 38,6 stupně. Teplotní maxima pro 15. červenec zaznamenalo téměř sto ze zhruba 160 stanic, kde se měří třicet a více let. Bolevecká teplota je zároveň novým celorepublikovým rekordem pro 15. červenec, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Horké a suché počasí do Česka přineslo proudění teplého vzduchu od jihozápadu, které souvisí s tlakovou výší Kerberos nad Středomořím. Teplotní rekordy v sobotu padaly spíše v Čechách, zejména v severozápadních, středních a západních, na Moravě v menší míře, hlásil ČHMÚ.

Dosavadní celorepublikové maximum pro 15. červenec, které teplota naměřená v plzeňském Bolevci překonala, bylo z roku 2007 z Poděbrad. Teploměr tam tehdy ukázal 36,8 stupně Celsia. Teplota z Řeže u Prahy se mezi dlouhodobé rekordy nepočítá, protože tamní stanice měří jen dvanáct let.

Víc než 38 stupňů meteorologové naměřili ještě na dalších třech místech. V Doksanech na Litoměřicku teploměr ukázal 38,4 stupně Celsia, v pražských Komořanech 38,2 stupně a ve středočeských Dobřichovicích 38,1 stupně.

Nejvyšší absolutní teplota v České republice pochází z 20. srpna 2012. Naměřili ji tehdy v odpoledních hodinách v Dobřichovicích v sérii tropických dní a dosáhla 40,4 stupně Celsia. 

Noc na neděli může být tropická, kdy teploty neklesnou pod dvacet stupňů Celsia. Ve druhém víkendovém dni meteorologové očekávají teploty 27 až 31 stupňů Celsia, na jihovýchodě až 34 stupňů. Od západu mohou v neděli přijít přeháňky a bouřky.

Hasiči vyjíždějí k požárům

Od soboty se vzhledem k vysokým teplotám vzduchu a převážně suchému počasí zvýšil stupeň nebezpečí vzniku požárů na vysoký v platnosti na celém území až do odvolání. Hasiče v sobotu zaměstnalo zatím 148 požárů.

Třetí stupeň požárního poplachu vyhlásili jihočeští hasiči kvůli požáru u obce Jetětice na Písecku. Hoří tam přes třicet hektarů lesa. Zatím nemají požár pod kontrolou. Je to nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců a je pravděpodobné, že hasiči povolají další posily. Les hoří také na Sokolovsku mezi Svatavou a Boučím.

Středočeští hasiči hlásili v sobotu kolem třiceti požárů. Ráno hořel například les nedaleko Lhotky v Praze-východ, později hasiči zasahovali u požáru stohu ve Vraném na Kladensku. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, po dohodě s majitelem ale rozhodli, že stoh nechají dohořet. V Dymokurech na Nymbursku vzplál balíkovač slámy a od něj i posekané pole. I v tomto případě hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu.

V Pečkách na Kolínsku se lidé rozhodli vypalovat trávu. „Díky rychlému zásahu vše skončilo beze škody a požár se nerozšířil na blízké pole. Vše bylo nakonec vyřešeno pouze pokutou,“ řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora.

Požár strniště a slámy na ploše deseti hektarů likvidovali odpoledne hasiči u obce Droužkovice na Chomutovsku. Vznikl od balíkovacího stroje. Odhad škody je 1,5 milionu korun. Oheň vzplanul také na skládkách odpadu, hořely ve Vysoké Peci na Chomutovsku a ve Volfarticích na Českolipsku.

Zákazy otevřeného ohně v přírodě kvůli zvýšenému nebezpečí požárů vyhlásily v posledních dnech některé kraje. Úřady k tomu přistoupily například ve středních Čechách, v Praze a Jihomoravském, Karlovarském, Olomouckém, Královéhradeckém a Ústeckém kraji.