Česko zastavuje vývoz vojenského materiálu do Turecka, uvedl Hamáček

Česká republika v pondělí pozastavila vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) už dříve zopakoval tureckému velvyslanci, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii, a vyzval Turecko k zastavení vojenské akce. Podle vyslance Ankary je tureckým základním právem podniknout kroky proti teroristické hrozbě ze Sýrie.

K omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na vojenskou operaci v Sýrii se v pondělí zavázali ministři zahraničí zemí Evropské unie. Hamáček pozici Česka potvrdil po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (nestr. za ANO). Podle ministra vnitra je to, co se děje na severu Sýrie, nepřijatelné a následovat by měla silná, jednotná a účinná reakce EU. 

Ministr průmyslu Havlíček v pondělí řekl, že rozjednaná licenční řízení se přerušují a nová povolení se nebudou schvalovat. Dodal, že rozhodnutí případně změní podle vývoje v následujících dnech.

Podle výroční zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu, kterou zpracovává Havlíčkův resort, český export do Turecka roste. Loni se proti předloňsku zdvojnásobil. Stoupl na 5,4 milionu eur (139,4 milionu korun). Na konci loňska mělo povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem 280 držitelů.

Podle Havlíčka má ministerstvo poměrně přesný seznam, jaký materiál se do Turecka v posledních letech vyvezl a jaký by se tam v následujících týdnech či měsících mohl exportovat. „Chceme probrat všechny případy na licenční správě, o jaké se jedná produkty a komodity, a vyhodnotit, jak by mohly být použity – nebo třeba i zneužity – v tomto konfliktu,“ dodal.

Petříček se sešel s tureckým velvyslancem

O krocích Turecka hovořil v pondělí ráno ministr zahraničí Tomáš Petříček s velvyslancem Ahmetem Bigalim, a to před odletem na evropský summit.

„Panu velvyslanci jsem osobně zopakoval, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii a že další konflikty nepřispívají ke stabilitě regionu. Vyzval jsem tímto Turecko k zastavení vojenské akce, apeloval jsem na diplomatické řešení. Pouze okamžité příměří může dát prostor pro taková jednání,“ řekl šéf diplomacie.

S velvyslancem také hovořil o tom, že po útocích umírají i civilisté, včetně lidskoprávních aktivistů. „Další desítky tisíc lidí musely opět opustit své domovy. Toto není cesta, jak válku v Sýrii ukončit,“ poznamenal Petříček. Bigalimu rovněž připomněl rozdílný pohled Česka a Turecka na vnímání Kurdů. „Pro EU a USA jsou to spojenci, kteří pomohli porazit takzvaný Islámský stát,“ dodal ministr.

„Velvyslanec v reakci uvedl, že je základním právem Turecka založeným na mezinárodním právu přijmout opatření, která vyžaduje turecká národní bezpečnost, proti jakékoli teroristické hrozbě vycházející ze Sýrie,“ napsalo ke schůzce turecké velvyslanectví. Ankara podle ambasády operaci vede proti teroristickým organizacím, Sjednocené demokratické straně (PYD) a syrským kurdským milicím (YPG).

Podle Bigaliho věnuje Turecko maximální pozornost tomu, aby nedošlo k újmě u civilního obyvatelstva. Syrská organizace pro lidská práva ale uvádí, že o život přišly už desítky civilistů. Ambasador dále zdůraznil, že Turecko výrazně přispělo k mezinárodnímu boji s islamistickými radikály a že Ankara podporuje celistvost a svrchovanost Sýrie, stejně jako Česko.

Čeští politici volají po sankcích

Někteří čeští politici podporují uvalení ekonomických sankcí na Ankaru. „Erdogan si musí uvědomit, kdo jsou jeho spojenci v oblasti obranné a ekonomické. Myslím, že v oblasti ekonomické máme velkou váhu, jak ho přesvědčit, aby ukončil tuto ofenzivu a vrátil se za jednací stůl,“ nechal se místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO) slyšet v ČT.

Předsedkyně poslaneckého výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) označila operaci za bezprecedentní akci člena NATO a vyzvala k ekonomickému embargu, kterým v minulosti evropské země reagovaly na ruskou anexi Krymu. Tureckou ofenzivou jsou podle Černochové porušována lidská práva a záležitost nemůže Evropa ani Česko přejít mlčením.

Opoziční poslankyně zároveň apeluje na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), aby osvětlil svá jednání s tureckým prezidentem. „Pokud tam byl mlčky souhlas České republiky na umožnění této ofenzivy, tak to je velmi špatná vizitka České republiky a my musíme mít jistotu, že k tomu nedošlo,“ je přesvědčena Černochová.

Turecko zahájilo operaci v příhraničí Sýrie ve středu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté vyzval Ankaru k zastavení vojenské akce, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a dalšími evropskými zeměmi svolala Radu bezpečnosti OSN. Ta se ale na svém čtvrtečním zasedání na společném prohlášení k turecké ofenzivě neshodla. Český premiér soudí, že Evropa kromě výzev a odsouzení neudělala nic.

Babiš v neděli po schůzce expertního týmu prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech před novináři tureckou operaci v Sýrii znovu odsoudil. Předseda vlády je přesvědčen o tom, že situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem světové mocnosti aktivně vyjednávaly.