Česko opustil americký vojenský konvoj

Americký vojenský konvoj, který přes české území přejížděl od minulého úterý, opustil Českou republiku. Jeho poslední část v úterý večer vyjela ze stanového tábora v Rančířově na Jihlavsku a krátce před 23:00 překročila hraniční přechod Břeclav.

Podle původních plánů měl celý konvoj opustit Českou republiku v úterý nad ránem, jedna jeho část ale přijela v noci na pondělí do Česka se zpožděním. Aby nekomplikovala v pondělí ráno provoz kolem Prahy v dopravní špičce, zůstala přes den v kasárnách v Ruzyni.

Do stanového tábora v Rančířově, kde odpočívaly předchozí skupiny konvoje, tak dorazila až v pondělí večer. Znovu na cestu se vydala  v úterý večer kolem 19:00 a na hranice dojela asi po čtyřech hodinách.

Americký konvoj Českem projížděl od minulého úterý, celkem se přes Českou republiku přesouvalo v rámci cvičení Saber Strike 2022 zhruba 1200 vojáků s 500 kusy techniky. Mířili ze své základny v Německu na cvičení na Slovensko.

Trasa konvoje vedla z Rozvadova po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do Rančířova, po odpočinku pak opět po silnici I/38 na dálnici D1 a D2 a na břeclavský hraniční přechod. Ze cvičení na Slovensku se američtí vojáci vrátí v druhé polovině března po stejné trase, k odpočinku opět využijí tábor v Rančířově.