Česko má za sebou mrazivou noc. Na Šumavě naměřili minus 33,3 stupně Celsia

Reportáž: Na Šumavě naměřili třiatřicet stupňů pod nulou (zdroj: ČT24)

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na úterý teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Na žádné jiné stanici s délkou měření 30 a více let ale teplotní rekord pro pátý únorový den nepadl. Přesto se teploty dostaly hluboko pod bod mrazu i v dalších krajích.

Další šumavská stanice na Rokytské slati naměřila minus 30,5 stupně Celsia. „Jinak se teploty v kraji pohybovaly většinou v rozmezí od minus deseti do minus 15 stupňů Celsia,“ uvedl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejnižší hodnoty na Šumavě naměřili meteorologové po půlnoci na úterý. Podle předpovědi bude v Jihočeském kraji mrznout i celé dopoledne, kdy má být jasno až polojasno. Během dne se pak počasí mírně změní a bude oblačno. Teploty se pak budou pohybovat kolem nuly.

U Kvildy padl rekord, jinde se lámaly větve pod tíhou sněhu (zdroj: ČT24)

Na šumavské Modravě teploty klesly k minus 25 stupňům Celsia. V Klatovech a v Plzni ukázal teploměr přibližně minus 13 stupňů. Podle výstrahy meteorologů tam v úterý teploty nevystoupají nad nulu.

Mrzlo i v dalších krajích

Teploty pod minus 10 stupni Celsia naměřili v noci i v dalších krajích. Například na Liberecku ukazovaly teploměry na některých místech minus 11 stupňů. Na Jizerce v Jizerských horách bylo krátce po 5:00 minus 13,1 stupně, na přehradě Souš klesly před rozedněním teploty k minus 14 stupňům.

Minus 14 stupňů naměřili také v Pardubickém kraji, o stupeň chladněji bylo v královéhradeckém Deštném v Orlických horách.

Z větších měst se do mrazivého rána probudili například v Domažlicích, kde bylo minus 14,5 stupně, nebo Chebu, kde meteorologové naměřili minus 14,5 stupně pod bodem mrazu. Velmi chladno, až minus 13,7 stupně, bylo po ránu i v Dobřichovicích u Prahy. V hlavním městě se minima pohybovala kolem minus deseti stupňů.

Při tak nízkých teplotách ztrácí sůl na silnicích účinnost, silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost.

Hrozí pády větví a stromů

Kvůli těžkému sněhu a mrazu hrozí pád větví a stromů. Uzavřené jsou kvůli tomu některé parky. Už druhým dnem je veřejnosti nepřístupný například Průhonický park na okraji Prahy. Opatrní by ale měli být lidé i jinde, třeba v Praze. Také tam hrozí pád větví pod tíhou sněhu. Opatření má platit až do víkendu, kdy se čeká obleva.

Pro úterý předpovídají meteorologové nejvyšší teploty mezi minus dvěma až plus dvěma stupni Celsia. Obloha by měla být polojasná až jasná, ojediněle s nízkou oblačností. Během dne se bude od severozápadu zatahovat.