Česko má již 10,85 milionu obyvatel. Přibývá jich jen díky migraci

V Česku žije 10,85 milionu lidí. V prvním čtvrtletí přibylo v zemi přes 23 tisíc obyvatel. Přírůstek byl výhradně zásluhou migrace – konkrétně hlavně válečných uprchlíků z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Přirozenou cestou obyvatel naopak ubylo – zemřelo více lidí, než se narodilo, uvedl Český statistický úřad.

Zatímco díky migraci přibylo v Česku 41 300 lidí, přirozenou obměnou jich 8242 ubylo. Na svět přišlo 22 011 živých dětí, zemřelo 30 253 lidí. Porodů i úmrtí ve srovnání s minulým rokem ubylo, novorozenců bylo zhruba o 2700 méně, zemřelo asi o 1900 méně lidí než ve stejném období loňského roku.

I přistěhovalců bylo v letošním prvním čtvrtletí méně než loni. V minulém roce od ledna do března, tedy v době, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, přišlo do Česka z napadené země téměř 150 tisíc lidí, letos asi čtvrtina. „Oproti předchozím letům ale zůstal počet přistěhovalých vysoký,“ poukázala Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Statistiky, které nyní ČSÚ zveřejnil, se ovšem poněkud liší od loňských čísel. V nich totiž nebyli váleční uprchlíci započítáni. „Předběžné údaje o pohybu obyvatel roku 2022 nezahrnovaly občany Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou, neboť v té době svým charakterem pobytu nenaplňovali definici dlouhodobého obvyklého pobytu v ČR,“ ozřejmila Němečková s tím, že úřad začal uprchlíky započítávat od letošního března.

V prvním čtvrtletí přibylo obyvatel téměř ve všech krajích. Jedinou výjimkou byl Ústecký kraj, kde žilo na konci března o 184 lidí méně než na počátku roku. Naopak v Moravskoslezském kraji jich přibylo 297, v Karlovarském téměř tisíc. Nejvyšší přírůstek zaznamenali statistici v Praze, která získala přes osm tisíc nových obyvatel, Středočeském kraji s přírůstkem 5239 lidí a Plzeňském kraji, kde jich přibylo 2409.

O 140 tisíc obyvatel více než před covidem

Obyvatel v Česku dlouhodobě přibývalo do roku 2020, kdy se v zemi rozšířila pandemie covidu-19. Ve druhé polovině roku a počátkem roku následujícího obyvatel ubylo z 10,71 na 10,49 milionu, poté se však vrátil růst.

Nejprudší přírůstek nastal po začátku ruské války proti Ukrajině v loňském prvním čtvrtletí. Loni na jaře se pak počet obyvatel dostal nad hodnotu z léta 2020. Nyní již je podle dat ČSÚ obyvatel Česka o 140 tisíc více než před velkým covidovým propadem.

Již před pandemií ovšem platilo, že obyvatel přibývalo díky migraci. Ta v dobách omezení pohybu osob ustala, zatímco v důsledku šíření koronavirové nákazy významně vzrostl počet zemřelých. Oproti obvyklým počtům 30 až 32 tisíc z jiných let zemřelo v prvním kvartálu roku 2021 téměř 47 tisíc lidí.