Česko by mohlo mít sondu, která poletí až k Měsíci. Tým LVICE2 dokončil přípravnou fázi

Události: Česká sonda, která poletí až k Měsíci (zdroj: ČT24)

Až k Měsíci své sondy vyslalo zatím jen devět zemí, připojit by se k nim mohlo i Česko. Měla by to být zároveň ta největší a nejtěžší sonda, kterou kdy Česká republika do vesmíru poslala. Kosmický projekt s názvem LVICE2 nyní úspěšně dokončil přípravnou fázi a odborníci čekají na rozhodnutí o penězích. Na financování by se měly podílet Evropská kosmická agentura a resort dopravy.

Předchozí sondy, které Česko do kosmického prostoru vyslalo, zůstaly na oběžné dráze Země. LVICE2 má studovat prostor mezi Zemí a Měsícem. „Dostaneme se mimo zemskou magnetosféru. Jsme schopni zkoumat kosmické prostředí tak, jak se nachází v meziplanetárním prostoru,“ ujasnil vedoucí vědecké části projektu sondy z ČVUT Michal Marčišovský.

Družice by měla být vybavena citlivými magnetometry a anténami pro detekci elektrického pole. Jedním z hlavních vědeckých cílů mise je zkoumat turbulence ve slunečním větru, jejich chování ve stínu Měsíce a také koncentraci meziplanetárního prachu. A to v takzvaných libračních bodech L4 a L5 na oběžné dráze před a za Měsícem.

 „Pokud se tam něco dostane, nepůsobí na to žádná gravitační síla, která by to poslala někam dál,“ poznamenal projektový vedoucí LVICE2 Lukáš Krincvaj.

Aby se sonda dostala tak daleko, potřebuje mít vlastní pohon. Ten bude umístěn v její válcové části. K dispozici bude mít celkem osmdesát kilogramů paliva a zespoda soustavu dvanácti trysek.

Pokud tým LVICE2 financování získá, začne stavět na začátku příštího roku. Odstartovat by pak sonda mohla v roce 2028. Na celém projektu se má podílet více než dvacet společností a ústavů z celé republiky. Česko by se tak stalo teprve desátou zemí, která dokázala vyslat svou sondu až k Měsíci.