Češi si každý den dopřávají téměř třikrát více soli, než doporučuje WHO

Češi konzumují až třikrát víc soli než je doporučeno. Její zvýšený příjem přitom stojí za vyšším krevním tlakem, způsobuje srdeční selhání nebo cévní mozkové příhody a podílí se i na rozvoji demence nebo obezity. V Evropě se spotřeba soli snižuje. V Česku by s tím mohl pomoci Národní program snížení příjmu soli, který odborníci představí příští týden.

„Průměrná spotřeba soli je u nás asi 13,5 gramu na osobu na den, zatímco průměr Evropy je kolem deseti gramů na den a doporučená spotřeba soli podle Světové zdravotnické organizace je kolem pěti gramů na den,“ popsal jeden z autorů programu a přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity Jan Václavík.

Podle něj za vysokou spotřebou soli může být to, že se o tom mezi lidmi málo mluví. „Asi tři čtvrtiny soli přijímají  Češi prostřednictvím potravin, které koupí v obchodech. Musí se nastavit změny při výrobě a zpracování potravin, zejména konzerovaných. A poslední čtvrtina spotřeby je při vaření,“ doplnil odborník.

Češi totiž podle něj hodně nakupují uzeniny, pečivo, ale i dochucovadla nebo omáčky, jako je hořčice nebo kečup, které také obsahují velké množství soli. „Zbytek Evropy jí zdravěji než my,“ poznamenal Václavík.

Studio 6 víkend: Problémy při nadměrné konzumaci soli (zdroj: ČT24)

V této souvislosti zmínil například Finsko nebo Velkou Británii, kde se podařilo sůl v potravinářství omezit. „Ve Finsku se to dokonce podařilo ze čtrnácti na devět gramů za den. Nutná je spolupráce potravinářského průmyslu, ale také edukace lidí, aby volili potraviny, které obsahují menší množství soli,“ vysvětlil. 

Lidé by tak například místo slaných oříšků měli volit jejich neslanou variantu. Pomoct jim mohou podle Václavíka i různé aplikace, které sledují kalorický příjem a dokážou nejen upozornit na spotřebu tuků, ale i příjem soli.

Zlepšit situaci v Česku má v budoucnu i Národní program snížení příjmu soli. „Vytyčili jsme si snížit příjem soli do roku 2030 o třicet procent, kdy by hodnoty klesly na 9,5 gramu za den, což je průměrná hodnota v Evropě,“ zmínil Václavík. 

Profesor také uvedl, že pokud se sníží příjem soli o 3,5 gramu, tak se sníží výskyt kardiovaskulárních příhod o pětinu. Sníží se tak výskyt infarktu i cévních mozkových příhod.