Češi loni uzavřeli nejvíc manželství za dekádu, zato rozvodů ubylo

Počet obyvatel Česka rostl i v minulém roce, za přírůstek může v drtivé většině migrace. Češi v roce 2018 také uzavřeli nejvíce manželství za posledních deset let, naopak rozvodů bylo nejméně od začátku tisíciletí. Vyplývá to z dat, která ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Česká populace byla loni nejpočetnější od konce druhé světové války, v tuzemsku žilo 10 649 800 obyvatel. Oproti předešlému roku jde o přírůstek bezmála čtyřiceti tisíc lidí, necelých devětatřicet tisíc nových obyvatel přibylo díky zahraniční migraci. Nejvyšší přírůstek stěhováním zaznamenali statistici u Ukrajinců a Slováků.

Obyvatel přibývá hlavně ve skupně lidí starších 65 let. Seniorů přibylo zhruba 46 tisíc a v Česku jich nyní žijí více než dva miliony. Roste rovněž počet dětí do čtrnácti let, ovšem pomaleji. Za minulý rok jich přibylo dvaadvacet tisíc, celkem jich je 1,69 milionu.

Naproti tomu lidí v produktivním věku za poslední dekádu ubývá. Za rok 2018 tato skupina čítala necelých sedm milionů lidí, meziročně jejich počet klesl o 29 tisíc. „Průměrný věk obyvatel Česka plynule roste od počátku 80. let a loni činil 42,3 let. Na sto dětí do 15 let věku připadlo v minulém roce 123 seniorů ve věku 65 a více let,“ uvádí Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Více svateb, méně rozvodů a dětí

Statistici loni zaznamenali nejvyšší počet svateb za posledních deset let, manželství uzavřelo 54 tisíc párů, nejčastěji se lidé brali v červnu a srpnu. „Muži uzavírali první sňatek v průměru ve věku 32 let, ženy téměř ve 30 letech,“ uvedla Jana Křesťanová z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Vedle toho rozvodovost mírně klesla. Podle údajů ministerstva spravedlnosti bylo loni rozvedeno 24 tisíc manželství, nejméně od začátku tisíciletí.

Současně velmi mírně ubylo narozených dětí. Loni jich v Česku přišlo na svět 114 tisíc, zhruba o čtyři stovky méně než o rok dříve. Jde o první pokles od roku 2013. Poprvé od roku 1988 se také snížil počet dětí narozených mimo manželství – ze 49 procent v roce 2017 na 48,5 procenta v roce minulém.

„Úhrnná plodnost rostla v posledních sedmi letech až na současných 1,71 dítěte na ženu. Vyšších hodnot bylo dosaženo naposledy na počátku 90. let. Průměrný věk matky při narození dítěte loni činil 30,1 let, při narození prvního dítěte 28,4 let,“ uvedl ČSÚ.

Meziročně pak loni přibylo zemřelých, jejich počet se zvýšil o patnáct set na 113 tisíc, což je nejvíce od roku 1996. Naděje dožití při narození se v roce 2018 u mužů meziročně zvýšila o osm setin roku na 76,1 let, u žen o pět setin roku na 81,9 let.