Ceny chat a chalup začaly klesat, po konci covidových uzávěr už o ně není takový zájem

Události: Chaty a chalupy zlevňují (zdroj: ČT24)

Zájem o chaty a chalupy začal klesat a s ním i jejich ceny. Podle oslovených realitních makléřů se trend z doby covidových uzávěr obrátil. Tehdy byl zájem lidí o rekreační objekty nebývale velký, teď ustupuje – i kvůli energetické krizi.

Na prodej je třeba jedna z chat v Kozlech u Tišic, autem asi půl hodiny jízdy od Prahy. Svého majitele hledá už od léta. „V tuhle chvíli stojí 2 miliony 900 s tím, že jsme začínali na částce 3,5 milionu a postupně jsme doklesali na tuto částku,“ říká o nemovitosti bez kupce realitní makléř Honza Ptáček.

Zájemce je zatím jeden. Ještě před rokem by přitom taková chata byla prodaná prakticky hned, hlavně kvůli nejistotě ohledně covidu. 

„Ceny rekreačních nemovitostí poklesly, už klesají zhruba sedmý měsíc v kuse. Evidujeme pokles zhruba o 20 procent a mluvíme teď o nabídkových cenách,“ komentuje situaci mluvčí realitního portálu Videobydlení Monika Lukešová. 

I přes postupné zlevňování se ceny chat a chalup výrazně liší. Záleží totiž nejen na jejich stavu, ale především na lokalitě. „Pokud máte nemovitost, která je blízko nějakého většího města, tak to často volí ke koupi lidé, kteří to tam chtějí přestavět na trvalé bydlení a stěhují se z města ven. Pokud máte nemovitost někde ve vzdálenějších končinách, tak u těch může být zaznamenán propad,“ vysvětluje Ptáček.

„S rostoucími cenami energií je pro lidi složitější a finančně náročnější si chaty a chalupy udržet. Někteří totiž mají problém si udržet i vlastní domácnost, zaplatit energie, nájem, hypotéku, cokoliv – tak k tomu nepotřebují ještě tu chatu,“ zdůvodňuje Lukešová.