Centrum Paraple bude mít novou budovu

Praha - Centrum Paraple, které sídlí v pražských Malešicích, bude mít po letech snažení konečně novou budovu. Pokud se podaří získat dostatek peněz, mohla by být přístavba hotová už na konci letošního listopadu. Centrum, jehož tváří je herec Zdeněk Svěrák, pomáhá už patnáct let lidem na vozíčku vyrovnat se s těžkou životní situací. Nyní se ujal i role dělníka a asistoval při symbolickém prvním lití betonu.

„Role betonáře byla příjemná, nebyl tam žádný text, jenom činnost. Já tady figuruji nejen jako výběrčí peněz, ale také jako ten, kdo chodí po úřadech a mámí z úředníků razítka,“ přibližuje svou roli prezident správní rady Konta Paraple Zdeněk Svěrák.

Současné prostory centra už přestaly kapacitně vyhovovat. Počet vozíčkářů totiž stále roste. V Česku zasáhne úraz s poraněním míchy každý týden do života čtyř lidí. „Chybí nám velká tělocvična, chybí nám skladovací prostory na pomůcky ke cvičení, na sportovní pomůcky, které půjčujeme,“ vypočítává ředitelka Centra Paraple Alena Kábrtová.

Celkové náklady na stavbu se pohybují kolem třiceti milionů korun, deset milionů ještě schází Parapleti vybrat. Kdo chce pomoci, může jakoukoliv částku poslat na konto Centra Paraple a využít může také takzvaných dárcovských esemesek. Jejich posláním přispěje dvaceti sedmi korunami. „Firmy nám pomáhají i jiným způsobem. Například nám poskytnou slevy na materiál. Tak jsme dostali slevu na cement a na osvětlení,“ dodává Alena Kábrtová.

Centrum Paraple pomáhá vozíčkářům už od roku 1994. Do rehabilitačních a sportovních pobytů, které organizuje, se každoročně zapojuje asi tři sta padesát lidí.

Další tisícovka každý rok využije informační a poradenské služby centra.