Bílá pastelka pomůže nevidomým a slabozrakým i letos, do ulic vyrazilo přes tisíc dobrovolníků

Také letos mohou lidé koupí bílé pastelky přispět na pomoc nevidomým a slabozrakým. Celonárodní veřejná sbírka, která trvá od pondělka do středy, se koná už po jednadvacáté. Dobrovolníci v bílých tričkách v ulicích měst nabízejí za 30 korun bílou pastelku, která symbolizuje bílou hůl a život osob se zrakovým postižením.

„Tento rok nám epidemiologická situace nepřeje, ale i tak do ulic posíláme více než 500 dvojic dobrovolníků. Přesto se může stát, že žádnou nepotkáte. Přispět můžete i on-line pomocí QR kódu, na účet nebo DMSkou,“ informovali organizátoři. Celoročně lze pak přispět na účet číslo 8888332222/0800.

Výtěžek sbírky stejně jako v předchozích letech poputuje například na výcvik vodicích psů, odstraňování bariér, zaměstnávání a rekvalifikace osob se zrakovým postižením či služby a nácvik dovedností u lidí, kteří oslepli v dospělosti. Loni sbírka vynesla přes tři miliony korun.

Letos bez pomoci středních škol

První ročník sbírky se konal v roce 2000, od té doby dobrovolníci rozdali dárcům 3 370 000 pastelek. Loni vyrazilo do ulic 224 českých měst 2687 dobrovolníků s kasičkami a bílými pastelkami. Letos to organizátoři měli s náborem těžší, protože kvůli situaci s covidem-19 spolupráci odmítla řada středních škol, z nichž se dobrovolníci rekrutují. 

Sbírku pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) spolu s Tyfloservisem a krajskými TyfloCentry. SONS poskytuje svým členům a klientům například právní poradenství, vydává časopisy ve zvětšeném písmu, Braillově písmu či zvukové podobě, provozuje knihovnu elektronických knih a časopisů a ve spolupráci s úřady a dopravními podniky se zasazuje o odstraňování bariér, které nevidomým při pohybu v ulicích znepříjemňují život.