Bém chce v čele ODS regionální politiky, za hlavního viníka porážky označil Topolánka

Praha - Pražský primátor Pavel Bém, který se bude na prosincovém kongresu ODS ucházet o funkci předsedy nejsilnější vládní strany, chce do jejího čela prosadit tým složený z bývalých krajských hejtmanů a dalších politiků, kteří si svou prací získali důvěru veřejnosti. Jedině takový tým má podle něj šanci oslovit delegáty kongresu ODS, ale i změnit styl stranické politiky a dát jí jiný kurz.

V krajské reprezentaci ODS vidí Bém obrovskou zásobárnu osobností na vedoucí stranické funkce, v regionech cítí i podporu své kandidatury. Je přesvědčen, že míra odpovědnosti krajů za volební debakl v hlasování o krajských zastupitelstvech a obměně třetiny Senátu je výrazně menší než stranické centrály. Přes veškeré úsilí podle něj regionální funkcionáři doplatili na centrální vládní politiku. Z hejtmanů vyzvedl Bém Evžena Tošenovského z Moravskoslezského kraje, Jana Zahradníka z Jihočeského kraje, Petra Bendla ze Středočeského kraje, Lubora Lukáše ze Zlínského kraje a Miloše Vystrčila z Vysočiny.

Bém je zklamán chybějící pokorou stranického vedení

Za hlavního viníka dvojnásobného volebního debaklu nejsilnější vládní strany označuje Bém nynějšího premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka. Krajské a senátní volby nebyly podle primátora o tom, jak je dobré vedení ODS, ale jak dobrá byla tato vláda a jak dobře Topolánek vládne. Bém sice přiznal, že dílčí odpovědnost za kampaň nese i on jako první předseda ODS.

Bém prý je zklamán chybějící pokorou stranického vedení. Připomněl, že vyzval k tomu, aby celé vedení dalo své funkce k dispozici, ale to se nestalo. Zklamán prý je i postojem Topolánka. Právě proto se rozhodl, že bude na prosincovém kongresu kandidovat na šéfa strany. Chce nabídnout to, co umí, dostat ODS z krize a najít cestu k vítězným parlamentním volbám v roce 2010. Bém zároveň odmítl, že by se rozhodl kandidovat na předsedu proto, že ho k tomu prezident vybídl.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek po druhém kole senátních voleb
Zdroj: ČT24