Audit ŘSD odhalil chyby v údržbových pracích. Silničáři ukončí smlouvy s dvěma firmami

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo závažná pochybení v provádění údržbových prací, s firmami Silverton a Značky Morava ukončí smlouvy. Interní audit udělala organizace na základě podnětu, případ bude vyšetřovat policie. Škoda je podle odhadů několik set tisíc korun. Informovali o tom zástupci ŘSD a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Dodavatelé podle ŘSD například dokládali stejné fotografie u výkazu různých prací. Organizace proto do budoucna plánuje zpřísnit kontrolní mechanismy, například vytvoří kontrolní tým.

„Na základě podnětu, který jsme obdrželi, jsme se od začátku srpna zaměřili na provádění běžné údržby zejména ve Středočeském kraji, protože tam nejvíce padaly samotné podněty. Zjistili jsme poměrně závažná pochybení ze strany našich dodavatelů,“ řekl šéf ŘSD Radek Mátl. Práce, které dodavatelé fakturovali, podle něj neprovedli. Po Středočeském kraji se nyní zaměří na kontroly provádění technických prací po celé České republice, uvedl Mátl. Vedle neplnění byly provedené práce nekvalitní a dodavatelé nedodržovali technické postupy.

Podle Kupky bude celý případ vyšetřovat policie, protože podali trestní oznámení na neznámého pachatele za špatně provedené práce. „Na základě podnětů, které jsem obdržel, jsme začali provádět kroky jak ve vztahu ke kontrole samotného ŘSD, tak pochopitelně ve vztahu k Policii ČR,“ sdělil ministr.

Silniční šerifové

ŘSD na základě auditu ukončí smlouvy se společnostmi Značky Morava a Silverton. Šlo o kontrolu prací z letošního jara. „Šlo o práce běžné údržby jako sběr odpadků, čištění sloupků, svodidel či dopravního značení. Je to údržba, která se provádí dennodenně,“ uvedl Mátl.

Podle něj nezafungovaly kontrolní mechanismy ŘSD, proto chtějí do budoucna zpřísnit kontroly. Například vytvoří vnitřní tým, který bude kontrolovat kvalitu provedených prací běžné údržby. „Říkejme mu silniční šerifové,“ řekl Kupka. ŘSD chce také zamezit používání duplicitních fotografií v záznamech plnění práce. Někteří dodavatelé podle ŘSD předkládali systematicky fiktivní a nepravdivé doklady, například stejné fotografie u výkazů různých prací.

Mezi další opatření ŘSD bude patřit vícestupňová kontrola a její pravidelné vyhodnocování a prezentování veřejnosti. Doplní také kontrolní nástroje, zejména skrze digitalizaci a on-line kontrolu pomocí GPS a systému Centrální evidence vad. Mimo jiné také bude pokutovat vybrané dodavatele za porušení smluvních povinností a potrestá konkrétní zaměstnance ŘSD ze porušení pracovních povinností.