Armáda prověřuje možnost nákupu stíhaček F-35. Řehka počítá s tím, že cena nebude nízká

Události: Jednání o nákupu stíhaček F-35 (zdroj: ČT24)

Česko se zatím pro nákup stíhaček F-35 nerozhodlo, možnost jejich získání jen prověřuje. Během návštěvy 21. základny taktického letectva to novinářům řekl nový náčelník generálního štábu Karel Řehka. Kritici nákupu mluví o vysokých provozních nákladech amerických strojů.

Generál Řehka během návštěvy čáslavské základny zdůraznil, že nákup amerických stíhaček není potvrzený – ani rozhodnutý. Ve hře tak mohou být i další letouny. 

„Ministryně (obrany Jana Černochová) dostala mandát zahájit vyjednávání. To znamená  bavit se o tom, jestli to bude v roce takovém nebo takovém, o rok dříve nebo později. To vám teď nikdo neřekne,“ uvedl Řehka. 

Hlavní problém, o kterém se nyní mluví, je očekávaná servisní náročnost. Hned několik odborných magazínů odhadlo, že letová hodina na F-35 stojí čtyř- až pětinásobek toho, co u relativně nízkonákladových gripenů, jejichž pronájem končí Česku v roce 2027.

„Pokud si budeme pořizovat kvalitní platformu s výhledem na dalších čtyřicet let a budeme pořizovat to, co je prostě dobré, tak logicky cena nebude nízká,“ uvedl Řehka.

Pořízení nových stíhaček by si zřejmě vyžádalo i přestavbu čáslavské ranveje. Ta současná je dlouhá asi 2,5 kilometru, což je pro těžší stíhačky málo. „Když se podíváte, kolik států si pořizuje stíhačky F-35, a my v případě krize chceme, aby byly schopny operovat i z našich základen, tak infrastrukturu prostě musíme přizpůsobit i pro tyto cizí letouny,“ řekl člen vyjednávacího týmu pro nákup stíhaček Jan Susekár.

Prakticky všechny informace okolo nákupu zatím podléhají utajení. O tom, že by se Česko vzdalo vlastního stíhacího letectva a zapojilo se do nějakého sdíleného projektu, ale podle Řehky armáda nikdy neuvažovala.