Advokát Teryngel opustil vazební věznici, volný je i Stehlík

Praha - Známý pražský advokát Jiří Teryngel byl dnes propuštěn z vazby. Informoval o tom server Novinky.cz. Teryngel byl ve vazební věznici v Praze na Pankráci od 20. června. Protikorupční policie ho podezřívá z více než stomilionového daňového úniku. Důvodem vazby byly obavy z toho, že by Teryngel mohl ovlivňovat svědky - tato hrozba už podle obžaloby pominula. V případě prokázání viny hrozí Teryngelovi až dvanáct let vězení. Na svobodě je i další obviněný v této kauze, Marko Stehlík.

Důvodem Teryngelova zadržení byly jeho podpisy pod několika smlouvami. Advokát totiž na základě plné moci zastupoval společnost Letka Team, která ho pověřila i podpisem smluv. Podle policie pak firma na základě těchto smluv okradla stát při prodeji cigaret za 750 milionů - když nezaplatila více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Teryngel ve své roli nespatřuje jakoukoli účast na trestném činu. Poukazuje na to, že fakticky nemůže nikoho a nic ovlivnit, když se stíhání týká právních kroků, které učinil v minulosti. Jeho postup je podle něj písemně zaznamenaný ve smlouvách a zpětně na něm nelze nic změnit.

Prominentní právník Teryngel, který dříve pracoval například i pro sociálnědemokratickou vládu Miloše Zemana, měl podle deníku Právo vymyslet návrh na tzv. daňovou optimalizaci a sepsat příslušné smlouvy. To jeho obhájce popírá s tím, že smlouvy připravovala protistrana.

Jiří Teryngel se za minulého režimu angažoval v KSČ a byl členem Lidových milicí. Po roce 1989 zastupoval například právě bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku, ředitele vytunelované Kreditní banky Plzeň Jana Peterku, ale také podnikatele Tomáše Pitra. V roce 2001 byl vyškrtnut ze seznamu České advokátní komory, podle které jednal neeticky, když ve věci sporného pronájmu Českého domu v Moskvě zastupoval obě strany - stát i nájemce. Soud ale později rozhodnutí komory zrušil.

Na svobodě je i Marko Stehlík 

V celé kauze jsou vyšetřováni čtyři lidé. Mezi čtveřicí figuruje i Marko Stehlík, syn bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Státní zástupce Stehlíka dnes rovněž pustil z vazby. U Stehlíka stejně jako u Teryngela bylo důvodem vazby hrozba z ovlivňování svědků. Stehlíka navíc soud podezříval z toho, že by mohl utéct. Další dva obvinění jsou Juraj Glaser - který byl dnes vyslechnut na Slovensku, a Vladimír Mošovský, který se na Slovensku rovněž zdržuje.