Zadar na brněnské dráze triumfoval pošesté

Brno - Naposledy v letošní sezóně se otevřely brány brněnského závodiště Dvorska, kde žokejové změřili své síly v pěti rovinových a třech překážkových dostizích. Vrchol programu – Podzimní brněnskou steeplechase si podmanil ryzák Zadar, který si na jihomoravské dráze připsal už šesté vítězství.

Svou pověst brněnského specialisty Zadar v konkurenci devíti koní potvrdil i tentokrát a na podzimní brněnské steeplechase na 4 100 metrů triumfoval opět stylem start – cíl. „S tím jsme odskakovali. Je to nejjednodušší taktika, když člověk má odskočit první na startu a udržet to až do cíle. Nejde to pokazit, koník by se musel jedině na startu stavět na zadní,“ řekl vítěz Podzimní moravské steeplechase Ján Mach.

Ján Mach v sedle brněnského fenoménu tak zažíval mírné déjà vu, protože stejný průběh dostihu předvedl tribunám v jihomoravské metropoli i v létě. „Déjà vu to je pro mě určitě. Koně se tu trať naučí číst, a jak ji mají přečtenou do detailů, tak už to neberou s takovými problémy. Celý trénink je o dynamickém stereotypu, kůň se naučí jít ve stereotypním cvalu, brát zatáčky, které jsou tady velmi ostré. Všechno bere automaticky, a už neztrácí energii někde jinde,“ má jasno o Zadarově dominanci v Brně žokej Ján Mach.

Podzimní moravská steeplechase (zdroj: ČT24)

Zadar si tak v Brně spravil chuť po dostihu v Lysé nad Labem, kde v těžké konkurenci celý závod odvodil, na poslední překážce ale chyboval a skončil šestý. „On musí v závodě vést, protože dokud běží před ostatními koňmi, baví ho to. Když se propadne, tak už do toho nedá, co by měl,“ zná taktické myšlení svého svěřence Zadara trenér Antonín Novák.

Devítiletý valach získal už své šesté vítězství překážkové kariéry a všechny Zadarovy tituly vidělo právě brněnské závodiště Dvorska. „Dráha v Brně Zadarovi svědčí, není to kůň do Pardubic. Je takový jemnější, drobnější, má menší kopyta, takže oranice mu nesedí, ale travnaté dráhy má rád,“ popsal Antonín Novák.

Podzimní moravská míle (zdroj: ČT24)

Rovinový vrchol programu obstarala Podzimní moravská míle, na které do cíle jako první překvapivě doběhl Lord. „Není to špatný kůň, má už sice osm let, ale myslím si, že začátek dostihu byl přehnaný, a žokej si pěkně počkal. Udělal moc dobře, protože to bylo rychlé z toho začátku a pak si je v rovince hezky vychutnal,“ byl spokojený s výkonem Lorda trenér František Holčák.

Až za osmiletým hnědákem s jezdcem Matejem Rigem, který v areálu Dvorska letos vyhrál druhý dostih, tak doběhli největší favorité Rabbit Shinko a Born Slippy. „Závod jsme rozběhli optimálně. Drželi jsme se na čtvrté až páté pozici, to nám sedlo. V cílové rovince už byl kůň připravený, takže šel sám. Čekali jsme druhé či třetí místo, ale vítězství určitě ne,“ sdělil k výkonu Lorda, který dokázal, že neumí běhat jen sprinty, žokej Matej Rigo.