Slavkov chce vydělat na opravu konírny unikátní výstavou

Slavkov u Brna – Slavkovská radnice přišla s nápadem, jak provést rozsáhlou opravu zchátralých zámeckých koníren a jízdárny. S financováním nákladného projektu má pomoci interaktivní expozice, bez které by město nejspíš na peníze nedosáhlo. Projekt v hodnotě 69 milionů podpoří město 17 miliony ze svého rozpočtu. Nyní už čeká jen na schválení dotace z regionálního operačního programu. Pokud ji město dostane, otevře konírna své dveře návštěvníkům v roce 2013.

„Předzámčí je ve velice žalostném stavu. Je to bohužel způsobeno tím, že celou řadu let zatékalo přes nádvoří a okolní terén, takže došlo k poškození stavební části budovy. Tím pádem ji také bylo velice složité využít pro jakýkoliv účel,“ řekl ČT Aleš Šilhánek z Historického muzea Slavkov u Brna.

Plánovaná expozice podle Šilhánka umožní všechny exponáty návštěvníkům sledovat v přirozených podmínkách: „Měly by tam být umístěny i takové exponáty, aby se s nimi mohlo nějakým způsobem manipulovat.“ 

Reportáž Adama Faika (zdroj: ČT24)

Podle starosty Ivana Charváta (ODS) bude celý projekt rozdělen do dvou částí. Nejprve proběhnou stavební úpravy předzámčí a příprava výstavy. „Pokud by se toto podařilo, tak bychom do dalších tří let měli zřídit napoleonskou expozici,“ dodal starosta.