Protest atletů se sevřenými pěstmi v Mexiku šokoval svět

Mexiko - V olympijských prostorách, na sportovištích a jiných místech nejsou povoleny žádné demonstrace nebo projevy jakékoli politické, náboženské či rasové propagandy. Olympiáda v Mexiku v roce 1968 byla ale svědkem protestu, který se stal jedním z nejkontroverznějších okamžiků olympijské historie. Američtí atleti Tommie Smith a John Carlos zdvihli na stupních vítězů při hymně ruce v černé rukavici. Rukama zaťatými v pěst tak dali najevo podporu radikálnímu černošskému hnutí Black Power a také všem diskriminovaným Afroameričanům ve Spojených státech. Smith a Carlos však nezůstali jen u vztyčených pěstí.

Smith, který své prvenství na trati 200 metrů ozdobil světovým rekordem, si okolo krku uvázal šátek jako znak hrdosti. V levé ruce držel krabici s olivovými ratolestmi, symboly míru. Carlos měl na krku korále, které symbolizovaly oběti otroctví a rasismu. Oba sportovci byli navíc bez bot. Na nohách měli jen černé ponožky.

Dva dny po protestu byli vyloučeni z amerického týmu a opustili olympijskou vesnici. Po návratu do vlasti je kritizovala americká média i část veřejnosti. Jejich rodiny začali dostávat výhružné dopisy.