Letní filmovou školu zahájí Miroslav Krobot se zaječíma ušima

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti letos zahájí snímek režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Jde o komedii o spisovateli, který nenadále přijde k mimořádnému sluchu. Realitu a jeho sny rozlišili tvůrci barvami, část filmu je černobílá.

„Jednalo se o herecký úkol, který se neodmítá, veliká role spisovatele, v níž se povídka, kterou píše, prolíná s realitou,“ řekl představitel hlavní role Miroslav Krobot k filmu Muž se zaječíma ušima.

Návštěvníci se také potkají s velkými jmény tuzemské kinematografie, účast přislíbili třeba Zdeněk Svěrák nebo Jiřina Bohdalová. Do Uherského Hradiště přijede i srbský režisér Goran Marković, který v šedesátých letech studoval na FAMU. Na festivalu pokřtí svou knihu Česká škola neexistuje, ve které vzpomíná na pražské jaro. A v programu letošního ročníku je více než 150 snímků. Mezi nimi třeba současné mexické filmy nebo snímky prezentující německý expresionismus.

Termín se posunul, stejně jako loni

„Letní filmová škola sice bude kratší, její program ovšem připravujeme stejně bohatý a rozmanitý jako vždy. Historie představí dílo Akiry Kurosawy či úplně prvního Fantomase z roku 1913, díla německého expresionismu doprovodí živá hudba. Ale nejen filmem je člověk živ, a proto jsme připravili řadu atraktivních doprovodných akcí. Na Filmovku zavítá například Divadlo Járy Cimrmana, vystoupí Dan Bárta, vystavíme skici k filmu V síti,“ uvedla programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Letní filmová škola se v Uherském Hradišti bude konat od 6. do 12. srpna. Organizátoři termín posunuli z konce července kvůli dostatečnému času na přípravu v souvislosti s proticovidovými opatřeními. Podobně postupovali i loni, na festival tehdy například mohlo jen pět tisíc akreditovaných návštěvníků.