Rozbité silnice, migranti. Co tíží Pardubický kraj podle lídrů, kteří se nedostali do debaty ČT?

Česká televize se v předvolebním vysílání věnuje Pardubickému kraji. Kromě úterní večerní debaty, do níž jsou pozváni zástupci kandidátek s největším volebním potenciálem, nabízíme také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do pořadu nedostaly. Odpovědi jednotlivých lídrů jsou řazeny abecedně podle příjmení.

Svobodní a Soukromníci

Lídrem kandidátky Svobodní a soukromníci je Petr Bajer, místostarosta města Holice. Všechna témata, která má uskupení ve volebním programu, jsou stejně důležitá. Kraj by se podle Bajera neměl chovat jako malá Evropská unie, a proto prosazuje rozhodování na co nejnižší úrovni – co nejblíže k občanům. V oblasti dopravy chce vybudovat rychlostní komunikaci R35, nové obchvaty měst a zajistit kvalitní opravy silnic II. a III. tříd. Ve zdravotnictví je pro Bajera důležité zachování všech pěti krajských nemocnic a jejich stabilizaci s pomocí soukromého sektoru a navýšení mezd v tomto odvětví. Více informací o programu je na webu

Lídr kandidátky Svobodní a soukromníci Petr Bajer (zdroj: ČT24)

Osobnosti Pardubického kraje

Kandidátku Osobností Pardubického kraje vede stávající náměstek hejtmana Jaromír Dušek. Ten je přesvědčen, že hlavní je téma bezpečnosti Evropy a svéprávnost národních států sdružených v Evropské unii. Z krajských témat jmenoval jako téma číslo jedna inkluzi. Ta podle něj významně ovlivní vzdělávání, proto je spolu se svými kolegy proti ní. Dále je také podle Duška důležité si říct, jestli peníze z krajské pokladny „tečou“ správným směrem. Více informací najdou voliči na webu

Lídr kandidátky Osobnosti Pardubického kraje Jaromír Dušek (zdroj: ČT24)

Východočeši, Nezávislí, Patrioti

Lídrem společné kandidátky Východočechů, Nezávislých a Patriotů je podnikatel Petr Havlíček. Nejdůležitější je podle něj ekonomika, která by se měla naplánovat tak, aby byl rozpočet vyrovnaný. Havlíček odmítá zadlužování kraje, i proto by si nechal udělat ekonomickou analýzu. Koalice by se také zaměřila na pomoc seniorům. Podle ní si totiž nikdo moc nevšímá toho, že demografická křivka seniorů se výrazně zvyšuje, přičemž je potřeba, aby kraj zabezpečil odpovídající bydlení a služby. Bližší informace o volebním programu jsou na internetových stránkách

Lídr kandidátky Východočeši, nezávislí, patrioti Petr Havlíček (zdroj: ČT24)

Dělnická strana sociální spravedlnosti – NE imigrantům, STOP nepřizpůsobivým a diktátu EU

Řidič Vladimír Jirásek je lídrem kandidátky Dělnická strana sociální spravedlnosti – NE imigrantům, STOP nepřizpůsobivým a diktátu EU. Hlavní prioritou strany je problematika seniorů – zaslouží si za svou celoživotní práci důstojné důchody. Strana zároveň chce, aby byly mladé rodiny zabezpečené, aby mohly mít více dětí a nebály se toho, že nebudou mít dostatek peněz. Strana by také chtěla změnit vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým. Program a další informace jsou na webu

Lídr kandidátky Dělnická strana sociální spravedlnosti – NE imigrantům, STOP nepřizpůsobivým a diktátu EU Vladimír Jirásek (zdroj: ČT24)

Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura SPD

Lídrem kandidátky Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura SPD je živnostník Jiří Kohoutek. Pro něj, jako pro celou stranu, je hlavním tématem voleb migrace. Strana chce zabránit tomu, aby se sem dostal jakýkoliv nelegální migrant. Mezi priority patří i podpora mateřských škol. V Pardubickém kraji je podle Kohoutka neúnosná situace s malým počtem kapacit. To by strana chtěla vyřešit dotacemi nebo příspěvky. Dalším důležitým tématem jsou také důchodci a jejich život v domovech a jiných zařízeních. Kompletní program a další informace strana zveřejňuje na svém Facebooku.

Lídr kandidátky Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura SPD Jiří Kohoutek (zdroj: ČT24)

Národní demokracie

Číslem jedna na kandidátce Národní demokracie je pojišťovací poradce Zdeněk Lipenský. Prioritou je pro něj zajištění bezpečí občanů České republiky v blízké budoucnosti vzhledem k aktuální imigraci. Podle něj je třeba podpořit národní obranu a připravit se na uzavření hranic a podpořit národní domobranu. Národní demokracie by ráda zavedla vlasteneckou výchovu a přestala podporovat vítače v neziskových organizacích. Celý program je k dispozici na stránkách.

Lídr kandidátky Národní demokracie Zdeněk Lipenský (zdroj: ČT24)

Moravané

Lídrem kandidátky strany Moravané je učitel italštiny a překladatel Jaroslav Marek. Pro stranu Moravané je nejdůležitější obnova zemského zřízení. Systém, který zde fungoval po staletí by se podle Marka měl vrátit. Podle strany by pomohlo, aby se země vrátily ke svému fungování, ale v původních hranicích. Strana by v případě zvolení zahájila vážnou diskusi o slučování krajů a jeho cílem by byl vznik zemí Čech, Moravy a Slezska. Více informací o straně naleznou voliči na stránkách

Lídr kandidátky Moravané Jaroslav Marek (zdroj: ČT24)

Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK

Číslo jedna je na kandidátce Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK manažerka Jaroslava Pokorná. Pro koalici je nejdůležitější bezpečnost občanů, hlavně s ohledem na příliv přivandrovalců. Prioritou je i sociální otázka, především problémy mladých rodin s dětmi, matek samoživitelek. Podle koalice je důležité pomoci těm, kteří se potýkají s finančními starostmi. Strana by si také přála kompletní výměnu vedení kraje.

Lídryně kandidátky Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK Jaroslava Pokorná (zdroj: ČT24)

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)

Frézař Miroslav Pošvář je lídrem kandidátů Koruny České monarchistické strana Čech, Moravy a Slezska. Největší bolestí je podle něj absence vlastenectví. To by chtěl zvláště ve školství náležitě podpořit. Zaměřit by se chtěla na intervenci v oblasti školství a obnovení vlasteneckého cítění v řadách naší mládeže.

Lídr kandidátky Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) Miroslav Pošvář (zdroj: ČT24)

Naše Pardubice

Předseda spolku Naše Pardubice Filip Sedlák je zároveň i lídrem kandidátky. Pro spolek je důležitý především stav silnic kraje a otevřenost kraje a jeho fungování. Kraj totiž podle něj by měl být více pochopitelný pro veřejnost. Prioritou je i situace zdravotníků v nemocnicích, kteří jsou často přetěžováni, protože jich je nedostatek, myslí si Sedlák. Nejjednodušší by pro něj bylo otevřít kraj lidem, aby pochopili, jak funguje. Důležitá je také pro spolek kauza zavážení jezírek v Blatě, kde krajský úřad podle nich selhal a neplnil svou roli dostatečně. Další informace najdete na webu spolku.

Lídr kandidátky Naše Pardubice Filip Sedlák (zdroj: ČT24)

Komunistická strana Československa

Lídr Komunistické strany Československa Jaroslav Stehno považuje za nejdůležitější téma krajských voleb podporu cestovního ruchu na Pardubicku. Proto by chtěl, aby byly rekreační a památkově zajímavá místa lépe dopravně dostupná. Zároveň by podpořil vybudování veškerého obslužného systému včetně výrazné podpory pohostinství v těchto lokalitách: Například na území CHKO Železné Hory, Bojanova a okolí, Seče nebo Veselého kopce. Kromě turismu chce strana také podpořit sociální bydlení pro všechny věkové kategorie, zejména pro nízkopříjmové a sociálně slabé skupiny občanů, pro mladé rodiny s dětmi a pro důchodce. Více na webových stránkách strany.  

Lídr kandidátky Komunistické strany Československa Jaroslav Stehno (zdroj: ČT24)

Úsvit s Blokem proti islamizaci

Lídr kandidátky Úsvit s Blokem proti islamizaci Richard Andrle Sylor prosazuje přímou demokracii, především referenda. Obyvatelé kraje si prý mají o důležitých tématech rozhodovat sami. Hnutí chce také provést audit neziskových organizací. „Samozřejmě nemůžeme házet všechny neziskové organizace do jednoho pytle, spousta jich je kvalitních, ale chceme ucpat černé díry na peníze a najít, kde ty peníze utíkají, zejména manažerské platy,“ uvedl v anketě ČT Andrle Sylor. Takové peníze pak chce hnutí poslat na zdravotnictví nebo do školství. Více na webu uskupení.

Lídr kandidátky Úsvit s blokem proti islamizaci Richard Andrle Sylor (zdroj: ČT24)

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI

Jde o čtyřkoalici sdružující ČSNS, ČSNS2005, Rozumné a Demokratickou stranu zelených. Lídr kandidátky Petr Šimáček považuje na nejdůležitější téma těchto voleb migrační politiku. Podle něj to do budoucna bude téma číslo 1, které bude mít závažnost po mnohé generace. Na webových stránkách pak jako jednu z priorit označuje dostavbu dálniční sítě. Naprosto nezbytná je podle něj výstavba dálnice do Mohelnice.

Lídr kandidátky NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI Petr Šimáček (zdroj: ČT24)

Zástupce Pravého bloku se nepodařilo kontaktovat na žádném kontaktu uvedeném při registraci kandidátky. 

Předvolební debata na ČT24

Osm lídrů stran a hnutí, které v průzkumu aktuálního volebního potenciálu v Pardubickém kraji obsadily nejvyšší příčky, bude od úterních 20 hodin hosty večerní předvolební debaty na ČT24.

Výzkum pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Konal se od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů.