Silné hurikány v době koronaviru mohou namíchat smrtící koktejl, varují vědci

Pokud by se letošní hurikánová sezona spojila s pandemií covidu-19, mohly by být následky hrozivé. Na tuto situaci nejsou Spojené státy připravené, varují experti v odborném časopisu Nature Climate Change a vyzývají k široké mezioborové spolupráci, bez které je tato situace podle nich neřešitelná.

Autory článku je čtrnáct specialistů v nejrůznějších oborech. Jedním z nich je profesor Thomas Wahl, odborník na pobřežní stavby. „Naše výzkumná skupina se intenzivně věnuje projektům zaměřeným na zaplavené objekty – tedy na situace spojené s povodněmi, které se kombinují s bouřemi,“ uvedl.

Další specialisté se věnovali přírodním i společenským vědám, ale také medicíně a epidemiologii. Soustředili se na čtyři hlavní sektory: jídlo, vodu, zdraví a infrastrukturu, na které mohou mít extrémy nepředvídatelný dopad.

Podle Wahla je současná koronavirová krize spojená s očekávanou hurikánovou sezonou typickým příkladem souhry dvou extrémních událostí, jejichž spolupůsobení může být mnohem horší než jejich pouhý součet. „Koronavirová krize zřejmě zhorší dopady spojené s extrémními klimatickými jevy, které se budou objevovat na různých místech planety v dalších týdnech a měsících,“ uvedl vědec.

Největším problémem podle něj bude fungování krytů, kde se lidé shromažďují při hurikánech a povodních. „Kryty nebudou moci operovat při plné kapacitě, zdravotní péče je již nyní pod tlakem a nouzové fondy jsou vyčerpané,“ varuje Wahl.

V nouzových krytech se tísní dlouhé hodiny někdy i stovky lidí. Uzavřené a špatně větrané prostředí je ideálním místem pro šíření koronaviru.

Spojené extrémy

Podle tohoto výzkumu se dá většina těch nejhorších přírodních katastrof považovat za spojené extrémy – například změny klimatu, které zhoršují sílu meteorologických jevů, působí současně se změnami sociálních systémů, jež zhoršují připravenost na tyto katastrofy.

„Je důležité rozpoznávat a řešit spojené extrémy a musí se v tom spojit vědci z různých oborů s politiky a podnikateli. Společně musí vytvářet nová robustní a současně flexibilní opatření, aby se společnosti lépe připravily na negativní dopady extrémních jevů,“ dodal vědec.