V USA začaly testy očkování na koronavirus. Vakcína bude nejdřív za rok

V americkém Seattlu dostal v pondělí první účastník klinických testů experimentální dávku nové vakcíny proti koronaviru. S odkazem na vyjádření nejmenovaného vládního činitele to píše agentura AP. Na vakcíně pracuje americký Národní ústav zdraví (NIH) společně se soukromou společností Moderna. Podle odborníků bude plně ověřená vakcína k dispozici za rok až rok a půl.

První fáze testování se účastní 45 mladých a zdravých dobrovolníků, kteří dostanou různé množství zkoušené látky. Podle AP neexistuje možnost, že se z očkování koronavirem nakazí, jelikož vakcína samotný virus neobsahuje. Cílem je v tomto stadiu určit, zda nemá látka nějaké znepokojivé vedlejší účinky.

Na vývoji vakcíny proti novému typu koronaviru pracují po celém světě desítky vědeckých týmů. Podle AP využívají nejnovější technologie, aby zajistily co nejkratší výrobní dobu a vysokou účinnost látek. Kromě očkování s trvalým účinkem hledají rovněž takové vakcíny, jež by pacienty ochránily například jen na několik měsíců, než se podaří najít očkování s dlouhodobějším efektem.

Mnoho měsíců testování

I v případě, že budou první testy úspěšné, bude uvedení vakcíny mezi širokou veřejnost trvat alespoň rok či déle, upozornil šéf oddělení pro infekční nemoci NIH Anthony Fauci. I tak by se jednalo o rekordně rychlé tempo vzhledem k tomu, že se účinek a bezpečnost látky musí ověřit na tisících lidí.

Na nový typ koronaviru a nemoc COVID-19, kterou způsobuje, v současné chvíli neexituje lék. Lékaři v Asii zaznamenali dílčí úspěchy s léky určenými primárně na léčbu viru HIV. Hovoří se rovněž o léku remdesivir, který vyvíjí tým lékařů z kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář. Remdesivir, který měl původně sloužit pro léčbu eboly, již v USA testují na pacientech v Nebrasce.