NASA připevní na plášť kosmické stanice hotýlek pro roboty

Ve čtvrtek startuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zásobovací mise, která pomocí rakety společnosti SpaceX vynese astronautům spoustu nového vybavení. Bude mezi ním i dok na drony, které budou stanici hlídat před únikem plynů.

Nové zařízení se jmenuje Robotic Tool Stowage (RiTS). Jde o víceučelový dok, který by měl být připevněný na vnější straně stanice. Budou v něm kotvit různé typy robotů. Těmi prvními budou drony RELL; jedná se o drobné roboty vybavené citlivými spektometry, které se budou snažit „vyčenichat“ úniky plynů ze stanice. Dva tyto stroje jsou na stanici již nyní: první se sem dostal roku 2015 a byl tak účinný, že ho na začátku tohoto roku doplnil další.

„Pro každý z uložených strojů bude dok RiTS poskytovat ochranu před radiací i mikrometrority, ale i dalšími objekty, které by je mohly ohrozit,“ uvedl Mark Neuman z NASA, který je za „hotýlek“ zodpovědný.

Jde například o čím dál větší množství vesmírného odpadu. Toto zařízení je vybavené i přístrojem pro udržování teploty, která je pro citlivé roboty ideální – výrazně by se tak mohla zvýšit doba jejich životnosti. A navíc se tím uvolní spousta prostoru uvnitř stanice, který nyní drony zabírají jinému vybavení.

Robotic Tool Stowage
Zdroj: NASA

Zdaleka nejdůležitější ale je, že z doku se budou roboti vypouštět rychle a snadno s pomocí robotického ramene Dextre. V současné době se musí vypouštět zevnitř stanice, což zabere spoustu času. Navíc po vypuštění je ještě třeba počkat 12 hodin, než začnou měřit: tak dlouho totiž trvá, než se očistí jejich extrémně citlivé senzory od plynů, které byly přítomné na ISS.

Nasadit tyto roboty tedy dnes trvá nepřijatelně dlouho – zejména proto, že únik plynu ze stanice je třeba vyřešit extrémně rychle. A právě to nový dok umožní. „Tento hardware sníží čas i náklady potřebné na detekci úniku plyn,“ dodal Chris Craw, který se na vývoji tohoto zařízení podílel.