Vědci popsali „bouřetřesení“. Vzniká, když hurikán způsobí zemětřesení

Vědci na Floridě se zabývají možnými souvislostmi mezi dvěma přírodními živly – zemětřesením a hurikánem. Podle agentury AP pokládají za prokázané, že pohyby mořských mas během silných bouří vyvolávají otřesy o síle až 3,5 stupně. Dosud nezmapovaný jev popisuje studie, která byla tento týden zveřejněna v časopisu Geophysical Research Letters.

Nově objevenému jevu dali vědci název „bouřetřesení“, v angličtině stormquake. Může podle nich trvat i několik dní a pro člověka nepředstavuje velké riziko.

„Nikdo nestojí na dně moře při hurikánu,“ poznamenal seizmolog Floridské státní univerzity Wenyuan Fan. „Je to to poslední, čeho bychom se měli bát,“ dodal.

Bouřetřesení v Japonsku?

Bouře typu hurikánu nebo tajfunu vyvolává na moři silné vlnobití a některé vlny způsobují otřesy dna. Stává se to v místech, kde je mělké moře a rozlehlé, ploché dno. Tým floridských vědců zaznamenal díky speciálním armádním senzorům mezi lety 2006 a 2015 při pobřeží USA a Kanady přes 14 tisíc takových „bouřetřesení“. Chvění dna vyvolává další vlny, jimž dosud vědci nevěnovali pozornost, píše AP.

Naposledy doprovázelo poměrně silné zemětřesení tajfun v Japonsku. Tajfun Hagibis, který zasáhl ostrovní zemi na začátku října, doprovázel vítr o rychlosti 180 kilometrů v hodině, postiženou oblast zároveň zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně a silné deště, které rozvodnily řeky. Zda se jednalo o fenomén spojený s bouřetřesením, ale zatím vědci nepotvrdili.