Prezident Trump představil veřejnosti nepravdivou mapu. Měla potvrdit, že hurikán Dorian zasáhne Alabamu

Ve středu 4. září představil americký prezident Donald Trump novinářům a veřejnosti nová fakta o vývoji hurikánu Dorian. Během prezentace ukázal také grafiku, na níž byla mezi místy, jež bouře mohla potenciálně zasáhnout, zobrazena také Alabama – na rozdíl od zbytku grafiky domalovaná černým fixem. Meteorologové ji nezmiňovali.

Alabamu prezident poprvé zmínil v pátek 30. srpna na Twitteru, když varoval, která místa by měla být hurikánem ohrožená. A asi dvacet minut po prezidentově příspěvku vydala Národní meteorologická služba (NWS) v Alabamě status, v němž prezidentovo vyjádření popřela.


Agentuře AP stejné stanovisko potvrdil také mluvčí amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru: „Současná předpověď trasy Dorianu nezahrnuje Alabamu.“ 

Prezident během víkendu přesto varování Alabamě ještě zopakoval, uvádí zpravodajství NPR: „Alabamu čekají přinejmenším velmi silné větry. Je to nová informace, bohužel. Je to velké jako bouře, o které mluvíme. Takže v Alabamě buďte prosím také opatrní.“ 

Hurikán zatím Alabamu nezasáhl.

Ve středu večer zveřejnil Bílý dům na Twitteru video, kde prezident Trump ukazuje novinářům mapu projektované trasy hurikánu datovanou na 29. srpen. Sdělil, že se jedná o originální mapu, která ukazuje, jak hurikán mířil k Floridě.

Na mapě je jasně vidět, že projektovaná trasa hurikánu vyznačená bílou bublinou končí kousek před Alabamou. Ručně je k ní připojená další bublina, tentokrát černá a namalovaná  fixem, na níž je k očekávané trase zahrnut i zmiňovaný jižanský stát.

Upravená trasa, kde hurikán ohrožuje i Alabamu
Zdroj: Reuters

Prezentace proběhla takto: 



Černá bublina nebyla součástí původní projekce, kterou NWS vypracovala.  Když se novináři prezidenta na nesrovnalost ptali, na otázku, zda byla černá bublina domalována ručně, odpověděl: „Nevím, nevím.“

Řada zpravodajských kanálů prezidenta kritizovala za manipulaci s grafikou, ať už ji upravil kdokoliv. Nejčastěji spekulovala, že se tím snaží zakrýt původní omyl. Web Marketwatch zase upozornil, že úmyslné falšování map NWS je trestným činem potrestatelným odnětím svobody až na devadesát dní. 

Pokračování kauzy

Prezident Trump na výčitky médií reagoval ve čtvrtek, kdy na svém twitterovém účtu zveřejnil další příspěvek. V něm ukázal další grafiku, která měla ukazovat původní projekci trasy hurikánu – podle ní by se měl Dorian opravdu dostat až k Alabamě. 

Prezident Trump se podle NPR nemýlí v tom, že existovaly předpovědi, v nichž byla Alabama opravdu v zóně, kterou mohl hurikán zasáhnout – ale šlo o předpovědi staré. Ta, kterou zveřejnil na Twitteru naposledy, pochází ze středy 28. srpna, v pátek a neděli, kdy o nich mluvil, šlo tedy už o neplatné informace. 

Předpověď hurikánu Dorian
Zdroj: South Florida Water Management District


Mapa navíc pochází z webových stránek nikoliv Národní meteorologické služby, ale South Florida Water Management District a je na ní jasně uvedené, že pokud dojde k nějakým rozporům v jejím výkladu, vždy mají přednost informace Národního hurikánového centra.