Češi se budou podílet na hledání planety podobné Zemi. Přispějí vědci i firmy

Tým z Astronomického ústavu Akademie věd ČR se zapojí do evropského projektu na hledání tzv. exoplanet. Ty obíhají kolem hvězd podobných Slunci a nacházejí se v takzvané obyvatelné zóně.

Mise PLATO odstartuje pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA) v roce 2026. Vědci očekávají, že najdou tisíce exoplanet. Mezi nimi by mělo být také několik desítek planet podobných naší Zemi, které se nacházejí v takzvané obyvatelné zóně. To znamená, že jsou v takové vzdálenosti od mateřské hvězdy, která dovoluje existenci vody v kapalném stavu na povrchu planety.

„Ve zkratce lze říct, že mise bude hledat druhou Zemi, chceme tím výrazně posunout výzkum exoplanet,“ uvádí Pavel Suchan z Astronomického ústavu. 

Český podíl

Český tým pod vedením Petra Kabátha je tvořen výzkumníky z Astronomického ústavu Akademie věd, předpokládá se ale také zapojení českých podniků. Díky účasti na misi se budou čeští vědci podílet na analýze získaných dat, skupina je také součástí týmu, který se v přípravné fázi zapojí do vývoje softwaru na zpracování údajů a vyhodnocování a monitorování stavu přístrojů.

Česká strana bude odpovídat za zajištění přepravy 26 kamer, kterými bude sonda PLATO vybavena. Za tímto účelem dodá 33 high-tech přepravních kontejnerů, jež budou muset dostát vysokým nárokům na bezpečnou přepravu kamer jako je čistota, otřesuvzdornost a podobně. Dodavatel přepravních kontejnerů bude vybrán v rámci tendru vypsaném ESA, který bude omezen pouze na české firmy.

Díky tomuto příspěvku do vědeckého přístrojového vybavení se český tým stane součástí vědeckého konsorcia a bude se tak moci podílet na přípravě mise a následně bude mít exkluzivní přístup k získaným datům. Česká strana také získá zástupce ve vědecké radě.

Exoplanety jsou pro evropskou vědu zásadní

Exoplanety jsou aktuálně v hledáčku vědeckého programu ESA. Na podzim 2019 bude vypuštěna mise CHEOPS, jejímž cílem bude první charakterizace známých exoplanet. Právě z ní bude těžit mise PLATO, po níž má v roce 2028 následovat ARIEL, jež se zaměří na výzkum atmosféry exoplanet. Zapojení do mise PLATO je první přímou českou účastí na výzkumu těchto vesmírných těles.

Česká účast dostane podporu téměř 840 tisíc eur (21,6 milionu korun) z příspěvku ministerstva školství. Náklady na misi PLATO, které nezahrnují přístrojové vybavení a které jsou financovány z Vědeckého programu ESA, jsou odhadovány na více než 680 milionů eur (17,5 miliardy korun).