„Čínská SpaceX“ selhala, neuspěla s vynesením satelitu na oběžnou dráhu

Neúspěchem skončil pokus rakety vyvinuté čínskou soukromou firmou OneSpace Technology vynést na oběžnou dráhu družici. Jde už o druhý neúspěšný pokus OneSpace za posledních pět měsíců, informovala agentura Reuters s odvoláním na čínské sdělovací prostředky.

Podle informací oficiálního listu Technology Daily se během několika desítek sekund po startu rakety objevila neupřesněná anomálie a pokus vynést na orbitu pozorovací družici Lingque-1B pekingské firmy ZeroG Lab skončil neúspěchem.

Ředitel společnosti OneSpace Šu Čchang uvedl, že jeho firma je odhodlaná pokračovat ve výzkumu a vývoji raket. „Budeme se snažit vypustit další přepravní raketu OS-M, a také dvě až tři suborbitální rakety OS-X ještě před koncem letošního roku,“ řekl čínskému tisku. „Přijímáme toto selhání,“ dodal.

Čínská SpaceX

OneSpace vypustila svou první raketu do vesmíru loni v květnu. Tato čínská soukromá firma založená v roce 2015 je přirovnávána k americké společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska v jejích začátcích.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. Do roku 2022 chce Čína mít vlastní trvale obydlenou orbitální stanici.