Vědci našli nejmenší dinosauří stopy na Zemi. Jejich tvůrce byl malý jako vrabec

Paleontologové objevili miniaturní otisky dinosauřích končetin. Byly tak drobné, že jejich tvůrce musel být malý asi jako dnešní vrabec, konstatovali vědci. Zatím není jisté, zda stopy patřily dospělému zvířeti nebo mláděti.

Stopy staré přibližně 110 milionů let našel v Jižní Koreji mezinárodní tým paleontologů z Austrálie i Koreje. „Tyto stopy po sobě zanechali masožraví dinosauři, kteří patřili mezi raptory,“ uvedl profesor Anthony Romilio, který se na objevu podílel. Jde o skupinu dinosaurů, mezi které patřili například slavní velociraptoři.

„Tyto nově objevené stopy jsou dlouhé jen asi jeden centimetr, což znamená, že tento dinosaurus byl tak velký, že by se vešel do lidské dlaně,“ popsal tvora, který je zanechal. „Jde o nejmenší dinosauří stopy na světě.“ Aby vědci odhadli jeho velikost, měřili jak délku samotných stop, tak vzdálenosti mezi nimi. Pak postupovali podle standardních metod na výpočet délky končetiny a z ní odvodili i celkovou velikost dinosaura.

„Drobnost těchto stop je opravdu výjimečná, vytvořil je dinosaurus, který byl velký asi jako dnešní vrabec,“ řekl Romilio. Raptoři pokládali na zem jen dva drápy, třetí byl zatažený jako kočičí drápy.

Mládě nebo dospělec?

Vědci podle Romilia zatím neví, jestli se jednalo o stopy neznámého dospělého zvířete, anebo šlo jen o mládě nějakého známého nebo neznámého druhu dinosaura.

Věda podobné případy maličkých dinosaurů zná. „Velmi malé druhy dinosaurů, jako je čínský mikroraptor, byly velké asi jako vrány. Ale i oni měli nohy moc velké na to, aby odpovídaly těm jihokorejským stopám,“ vysvětluje jedinečnost nálezu Romilio.

Pokud to byla mláďata, vědci neví, jakému druhu dinosaura patřily. „Dinosauři, jako byli třeba velociraptor nebo utahraptor, měli totiž větší nohy, než ty z nalezených stop,“ uvedl paleontolog. Vědci měli v tomto případě obrovské štěstí, protože podmínky na tomto místě byly ideální k jejich uchování. Díky tomu se stopy udržely v půdní vrstvě staré 110 milionů let téměř neporušené a dalo se z nich mnohé zjistit.

Vědci sice nemají pro autora záhadných stop zatím název, ale pojmenovali samotné stopy. Ty dostaly jméno Dromaeosauriformipes rarus, což znamená „vzácné stopy vytvořené dromeosaurem, který patřil mezi raptory“. Výzkum vyšel v odborném časopise Scientific Reports.