Před 40 lety se narodila Louise Brownová, první dítě, které bylo počato mimo lidské tělo

První dítě ze zkumavky byla holčička. Její narození vzbudilo velkou pozornost ve vědecké obci, dalo naději do té doby neplodným párům, ale současně vyvolalo silnou kritiku – zejména ze strany církví a náboženských organizací.

Angličanka Louise Brownová, která se narodila před půlnocí 25. července 1978, je první člověk na světě počatý mimo tělo matky. O její narození se zasloužili embryolog Robert Edwards s gynekologem Patrickem Steptoem, kteří použili metodu in vitro (IVF), tedy mimotělní oplodnění vajíčka.

Paní Lesley Brownové, jež se devět let marně pokoušela otěhotnět, odebrali vajíčko, oplodnili je spermiemi manžela Johna a embryo vložili do dělohy.

Louise Brownová
Zdroj: ČTK

Prvenstvím se pyšní i Louisina o čtyři roky mladší sestra Natalie, která se narodila jako 40. dítě ze zkumavky na světě. V roce 1999 se stala prvním takto počatým dítětem, které porodilo vlastního potomka, syna Caseyho. Matkou už je také Louise, a to dvojnásobnou.

Všechny tři děti sester Brownových byly počaté přirozenou cestou, a nepotvrdily se tak obavy některých vědců, že děti ze zkumavky se při snaze o vlastní potomky neobejdou bez pomoci lékařů.

Život dítěte ze zkumavky

Metoda mimotělního oplodnění přitom měla od počátku řadu kritiků, zejména z řad církve. Lousie, která přišla na svět císařským řezem a vážila 2,61 kilogramu, se od malička musela potýkat s projevy nenávisti. „Vždycky, když se někde objeví článek, který se mě týká, píší lidé na internet různé kruté a nepodložené komentáře. Už jsem se je naučila ignorovat,“ svěřila se loni na podzim novinářům, když se připomínalo čtyřicáté výročí jejího početí.

Louise Brownová dnes
Zdroj: ČTK

Krátce před smrtí papeže Pavla VI. se novináři zeptali na postoj k tomuto umělému oplodnění kardinála Albina Lucianiho, jenž se později stal papežem Janem Pavlem I. Ten v rozhovoru vyjádřil znepokojení nad tím, že umělé oplodnění by mohlo vést k tomu, že se ze žen stanou „továrny na děti“.  Současně ale odmítl rodiče odsoudit s tím, že prostě jen chtěli mít dítě.

Za uplynulé čtyři dekády se pomocí IVF na celém světě narodilo podle odhadů na šest milionů dětí. V České republice přišlo první dítě ze zkumavky na svět 4. listopadu 1982, jen čtyři roky po průkopnících v Británii.