Obezita je přímo spojená se 12 druhy rakoviny, varují lékaři. Pět popsali nově

Nová zpráva Světového fondu na výzkum rakoviny potvrzuje starší domněnky: existuje přímá souvislost mezi nejméně dvanácti druhy rakoviny a obezitou. Řešení: vzdejte se slaniny a slazených nápojů, radí experti.

Téměř polovině, přesněji 40 procentům rakovinových nádorů se dá předcházet. Nikoliv šarlatánskými metodami, ale prostou změnou životosprávy, říká zpráva Světového fondu na výzkum rakoviny (WCRF). Nejčastější příčinou vzniku rakoviny, kterou člověk může sám ovlivnit, je stále ještě kouření, ale podle WCRF ho během několika desítek let předstihne obezita. Nejvíce to pocítí obyvatelé hospodářsky vyspělých a bohatých zemí.

Podle fondu je hlavním viníkem nezdravý životní styl a také masivní propagace „junk foodu“, tedy potravin s vysokým kalorickým obsahem a nízkou výživovou hodnotou – tedy nezdravé potraviny, jako jsou sladkosti, slazené nápoje, brambůrky a další vysoce upravované polotovary nebo jídlo z obchodů s rychlým občerstvením. Pokud propagace takových potravin bude pokračovat, stane se problém ještě větším.

Zpráva zmiňuje několik faktorů, zejména sedavý způsob života, který je spojený s konzumací nezdravých potravin. Naopak pohyb a aktivita před vznikem rakoviny pomáhají chránit.

Se zhoubným bujením je spojená také nadměrná konzumace červeného masa a nadměrného množství alkoholu.

Dvanáct druhů rakoviny a obezita

Před deseti roky WCRF identifikovala spojení mezi obezitou a sedmi druhy rakoviny. Nová zpráva publikovaná na světovém obezitologickém kongresu ve Vídni zvětšila toto množství na dvanáct. Jedná se o nádory jater, vaječníků, prostaty (pokročilé), žaludku, úst a hrdla, střeva, prsu (po menopauze), žlučníku, ledvin, jícnu, slinivky a dělohy.

Vědci současně upozornili, že není možné přesně popsat, nakolik zdravý životní styl u konkrétního člověka oddálí případný nástup onkologického onemocnění. „Víme ale, že asi 40 procentům případů rakoviny se dá předcházet a že zdravé stravování a aktivita i udržování přiměřené váhy jsou po nekouření nejdůležitější cesta, jak snížit riziko vzniku rakoviny.“

obrázek
Zdroj: ČT24
Obezita
Zdroj: ČT24

Podle těchto údajů je každá šestá smrt na světě již nyní způsobovaná rakovinou. S tím, jak čím dál více zemí světa mění svůj životní styl po vzoru západu, lidé po celé planetě konzumují více nezdravých potravin. Pokud by se situace vyvíjela stále stejným způsobem i v budoucnosti, do roku 2035 by se počet případů rakoviny zvýšil o 58 procent. Globální náklady na onkologickou léčbu stoupnou na 458 miliard dolarů do roku 2030.

„Náš výzkum ukazuje, že není pravděpodobné, že by důležitým faktorem byly nějaké konkrétní potraviny,“ uvedla Kate Allenová, která v WCRF vede vědecké oddělení. Tato zpráva je teprve třetí, kterou tato organizace vydává; dělá to vždy po deseti letech, aby odrážela nejnovější vědecký pokrok.