Elon Musk slibuje obyvatelům Los Angeles bleskový hyperloop. A stokilometrovou síť tunelů

Nulovou hlučnost na povrchu a jízdné za jeden dolar (méně než 22 korun) slíbil americký podnikatel Elon Musk na veřejném vystoupení v Los Angeles ve snaze získat podporu veřejnosti pro svůj projekt vysokorychlostního přepravního systému hyperloop. Bude to podle něj „téměř jako autonomní, podzemní víceúrovňový systém“, kterých mohou být tisíce.

Pro hloubení tunelů vyvinula Muskova společnost Boring vlastní razicí stroj, který pracuje desetkrát rychleji než současná zařízení. Tunel z Los Angeles do San Francisca zvládne podle ředitele firmy Steva Davise prorazit za několik týdnů.

Prozatím firma žádá o povolení k ražbě tunelu v délce 4,3 kilometru, který chce vyhloubit v západní části města. Má to být první krok k vybudování téměř stokilometrové sítě tunelů pod Los Angeles.

„Je to jedno z řešení pro dopravu v tomto městě. My si myslíme, že by mohlo fungovat a že stojí za to ho vyzkoušet,“ řekl Musk, kterého citoval server CNN.

Představitelé Los Angeles jsou projektu nakloněni. Magistrát firmě Boring udělil výjimku z přezkumu stavu životního prostředí – procesu, který může trvat velmi dlouho. To se ale nelíbí dvěma občanským sdružením, která tento měsíc město zažalovala. Domnívají se, že nebyl dostatečně zvážen vliv na životní prostředí a že novátorský projekt je příliš riskantní. Kritické hlasy zaznívají také mezi odborníky, podle nichž Muskův projekt může způsobovat zácpy u vstupů a výstupů.

Razicí štít nového stroje
Zdroj: Boring Company/ZUMA/ČTK

Disneyland pod městem

Musk obyvatelům Los Angeles slíbil jízdy v prvních zkušebních tunelech zdarma. „Bude to jako menší podivná Disney jízda v Los Angeles,“ řekl Musk nadšenému davu.

S konceptem hyperloop přišel Musk v roce 2013. Jde o vysokorychlostní transportní systém, který má cestující a náklad přepravovat v kapslích podtlakovými trubkovými tunely rychlostí asi 240 kilometrů za hodinu. Cesta z Los Angeles do San Francisca by se tak zkrátila z šesti hodin na 30 minut.

Vydáno pod