Našli jsme hrob Santa Clause, oznámili archeologové. Svatý Mikuláš údajně leží v Turecku

Archeologové v Turecku tvrdí, že našli hrob svatého Mikuláše, po celém světě známějšího jako Santa Clause. Pokud se to potvrdí, ukončí to staletí dlouhou kontroverzi.

Hrobka svatého Mikuláše se podle deníku Telegraph nachází pod starověkým kostelem svatého Mikuláše v městě Demre, které leží na jihu Turecka. Právě v tomto městě, dříve známém jako Myra, se podle všeho Mikuláš narodil (kolem roku 280) a také zde podle tradice 6. prosince 345 zemřel.

Cemil Karabayram, šéf organizace zodpovědné za památky v regionu Antalye, oznámil, že hrobka byla nalezena, když archeologové pomocí elektroniky zkoumali trhliny pod kostelem. „Věříme, že svatyně je zcela nepoškozená, ale bude velmi obtížné se do ní dostat kvůli mozaikám na podlaze,“ komentoval nález pro turecké zpravodajství Hurriyet.

Věří, že v ní nepochybně leží pozůstatky světce, varuje však před přílišným optimismem: bude trvat dlouhou dobu, než se podaří k nim proniknout a objev potvrdit (anebo vyvrátit). „Získali jsme velmi dobré výsledky, ale opravdová práce teprve začíná,“ uvedl. Celý chrám je podle něj téměř nedotčený, ale v současné době je do něj zakázaný vstup kvůli kamenným reliéfům, jež potřebují opravu. „Dostaneme se k hrobce a snad tu najdeme nedotčené tělo svatého Mikuláše.“

Kostel svatého Mikuláše v Demre
Zdroj: Wikimedia Commons

Se stejnou teorií pracuje i profesor Sema Dogan, který vede výzkum v chrámu. Věří, že kromě vědeckého významu také tento objev pomůže turistickému ruchu v oblasti. Archeologové chtějí mozaiku zakonzervovat a odebrat ji celou v rámu. Do projektu se zapojí experti na osm vědních oborů, k vyzvednutí ostatků bude potřeba vědců na klasické i moderní vědy.

Kdo byl svatý Mikuláš?

Svatý Mikuláš proslul štědrostí, jako obránce víry a zachránce nespravedlivě obviněných. Dodnes je tento asi nejznámější svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterdamu či italského Bari.

  • Ruska, Lotrinska, ministrantů, dětí, panen, poutníků a cestujících, advokátů, soudců, notářů, obchodníků, lékárníků, hostinských, obchodníků s vínem, výrobců a obchodníků s parfémy, lodníků, rybářů, námořníků, vorařů, mlynářů, pekařů, obchodníků se zrním a semeny, řezníků, sládků, lihovarníků, sedláků, tkalců, obchodníků s krajkami a suknem, kameníků, dělníků v kamenolomech, knihařů, knoflíkářů, svíčkařů, hasičů, zajatců, za šťastnou svatbu, proti nebezpečí vody a na moři, ke znovuzískání ukradených předmětů a proti zlodějům.

Mikuláš se narodil do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře (dnešní Demre v Turecku), kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben. V 11. století, kdy se v regionu začali rozpínat seldžučtí Turci, převezli jeho ostatky italští námořníci do italského přístavu Bari. Podle historických pramenů to byli spíše piráti než běžní námořníci, ale v tehdejších dobách byla mezi oběma povoláními velká podobnost.

Právě v Bari vystavěli nad ostatky světce chrám sv. Mikuláše. Nejvíce kostelů sv. Mikuláše je tak i dnes v přístavních městech. Nejznámější je v Amsterdamu, kde se již od středověku pořádají 6. prosince slavné poutě. Na východě křesťanského světa je Mikuláš po Panně Marii nejuctívanější světeckou postavou.

Původ legendy

O jeho životě se traduje mnoho legend. Podle nejznámější z nich zachránil před nevěstincem tři dcery chudého otce tím, že jim vhodil v noci oknem do světnice tři měšce zlaťáků. Poprvé se Mikulášovo uctívání rozvinulo v Německu v 10. století, nejdříve v Porýní. Osobně ho podporovala císařovna Theofana, manželka císaře Oty II. Tato žena byla neteří byzantského císaře, takže měla k oblasti dnešního Turecka blízko. Mikulášův kult se z Německa postupně rozšířil po celé oblasti působení řecké církve a později i na slovanské země, do Evropy i Ameriky. V českých zemích pocházejí nejstarší záznamy o mikulášské nadílce ze 14. století.

Svatý Mikuláš se stal předobrazem i amerického Santa Clause nebo německého Weihnachtsmanna. V různých zemích má dodnes Mikuláš různé podoby také vizuálně, odpovídají různým zvykům podle místních tradic – může se tak lišit barva jeho pokrývky hlavy, pláště i složení jeho doprovodu.