Ve Stockholmu oznámili nositele Nobelovy ceny za fyziku

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů Rainer Weiss, Bary Barish a Kip Thorne za detekci gravitačních vln ve vesmíru. Sledujte živě na webu České televize.

Svět se v úterý krátce před polednem dozvěděl jméno nositele či nositelů letošní Nobelovy ceny za fyziku. Druhým dnem tak pokračuje vyhlašování prestižních cen, které začalo v pondělí oceněním tří Američanů za fyziologii a lékařství. Sledujte přímý přenos zde: 

Loni Nobelovu cenu za fyziku získali tři Britové působící ve Spojených státech David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výzkum neobvyklých stavů hmoty, který může v budoucnu přispět k výrobě dokonalejších materiálů využitelných v elektronice či kvantových počítačích.

Ve středu bude znám také nositel Nobelovy ceny za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Vedle medaile a diplomu na oceněné čeká i finanční prémie, která bude letos větší než obvykle: ještě loni byla každá kategorie dotována částkou osmi milionů švédských korun (21,6 milionu Kč), letos to je o milion švédských korun více. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.