Čeští vědci vyvíjejí materiál, který má usnadnit hojení poškozené tkáně

Nanotechnologie se prosazuje i v léčbě popálenin (zdroj: ČT24)

Nanotechnologie se prosazují v další oblasti – tentokrát v léčbě popálenin. Čeští vědci vyvíjejí materiál, který má usnadnit hojení poškozené tkáně. Obvaz podpoří růst buněk a zároveň ochrání před infekcí. Na pacientech se poprvé vyzkouší koncem roku.

Materiál tvoří vlákna tisíckrát tenčí než lidský vlas. Jeho výhodou je, že se dokáže sám rozpadnout. Je-li ponořen do vody, která simuluje prostředí v těle, začne mizet. Navíc je do něj možné vpravit léčivé látky.

„Každý pacient jistě zná tu nepříjemnou vlastnost, když si vezme gázu, má obyčejný strup a pak si tu tkáň utrhne, tak tenhle materiál zabrání tomu, aby k něčemu takovému došlo,“ vysvětlil Evžen Amler z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

„Materiál je použitelný na růst buněk, pro tkáňové inženýrství a pro regenerativní medicínu. Na tomto buňka ráda roste, protože si myslí, že je doma ve vlastní tkáni,“ doplnil Amler.

„Funguje jako jakési lešení. Bude to materiál, který budeme aplikovat na tu ránu, snažit se, aby nebyla často převazovaná, aby v ní byl naopak klid,“ shrnul Robert Zajíček, přednosta Kliniky popáleninové medicíny ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.