TÉMA

Ruský plyn

Spotřeba plynu v Česku byla loni nejnižší za tři desetiletí

Mimořádně nízkou spotřebu plynu eviduje za uplynulý rok Energetický regulační úřad. Byla nejnižší od roku 1992, kdy ale současně byla podstatně menší plynofikační síť. Meziročně se spotřeba snížila o 10,4 procenta na 6,76 miliardy metrů krychlových. ERÚ dává úspory do souvislosti jednak s teplým počasím, ale hlavně se zdražováním energií a také ekonomickým útlumem.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:00|

Maďarsko bude vetovat vstup Bulharska do Schengenu, pokud nezruší poplatky za ruský plyn

Maďarsko je připraveno vetovat rozšíření schengenského prostoru volného cestování o Bulharsko, pokud Sofia nezruší tranzitní poplatky za ruský plyn přepravovaný přes bulharské území. Podle agentury Reuters to uvedlo maďarské ministerstvo zahraničí, které tím oficiálně potvrdilo dřívější hrozbu. Deník Financial Times již dříve napsal, že je Sofie připravená se požadavku podřídit.
16. 12. 2023|

Turecko chce být distribučním centrem ruského plynu pro Evropu, řekl Erdogan

Turecko se chce stát distribučním centrem ruského plynu, který by proudil do Evropy. Úřady obou zemí dostaly zadání, aby na záměru spolupracovaly. Při návratu ze summitu v Kazachstánu to řekl prezident Recep Tayyip Erdogan, který ve čtvrtek jednal v Astaně se svým protějškem Vladimirem Putinem. Informovala o tom agentura AP.
14. 10. 2022|

Ministerstvo navrhuje, jak omezit vytápění budov v případě nedostatku plynu

Vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu by mohla určit nižší průměrné teploty v budovách během topné sezony. Ministerstvo tím reaguje na případný výpadek dodávek ruského plynu a návrh označuje za záchrannou síť. Minimální přípustné teploty chce zveřejnit v následujících dnech. Vyhláška ještě musí projít schvalovacím procesem.
14. 8. 2022|

Německý ministr hospodářství varuje před odstávkou průmyslu pro nedostatek plynu

Pokud budou dodávky ruského plynu i nadále tak nízké jako nyní, hrozí Německu nedostatek této suroviny, řekl v rozhovoru s časopisem Der Spiegel německý ministr hospodářství Robert Habeck. V případě takové situace by v zimě muselo dojít k pozastavení některých průmyslových odvětví, dodal.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 14:09|

Dodávky plynu pokračují, řekl mluvčí Kremlu Peskov. Gazprom oznámil odchod z Německa

Rusko nezastaví prvním aprílovým dnem dodávky plynu do Evropy, protože platby za plyn dodaný po 1. dubnu mají být realizované až koncem dubna nebo začátkem května. V pátek to uvedl na tiskové konferenci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého od pátku odběratelé z takzvaných „nikoli přátelských zemí“ musí za ruský plyn platit v rublech, jinak jim hrozí zastavení dodávek.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 21:16|