TÉMA

Portál stavebníka

Úředníci si ve stavebním řízení mohou „sahat pod ruce“. Opravíme to, slibuje resort

Systémy digitalizace stavebního řízení plánuje ministerstvo pro místní rozvoj v několikadenních odstupech postupně opravovat a doplňovat o další funkce. Učinit tak chce úřad v reakci na technickou chybu v systému, kvůli které mohli úředníci editovat či zcela rušit některé žádosti o stavební povolení, které by jinak neměli mít možnost upravovat, řekl mluvčí resortu Petr Waleczko. Požadavky a připomínky, které ministerstvo v pondělí po spuštění systému obdrželo, v současnosti řeší s dodavatelem.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

Úřady hlásily problémy s novým portálem pro stavební řízení

V pondělí začal v Česku platit nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy. Zákon například ruší dvojí povolování a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Už podle informace z dopoledne lidé přes Portál stavebníka odeslali ráno jedenáct žádostí o stavební povolení. S platností zákona začal v Brně zpracovávat žádosti centrální stavební úřad místo jednotlivých městských částí. O jeho vytvoření rozhodlo zastupitelstvo už loni. Některé úřady ale v průběhu dne hlásily, že portál nefunguje. Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko řekl, že komplikace při přihlašování způsobuje nesprávný postup úředníků.
1. 7. 2024Aktualizovánovčera v 21:11|

Platí nový stavební zákon, skončit má obíhání úřadů

Od pondělí začíná v plném znění platit nový stavební zákon. Zavádí mimo jiné digitalizaci stavebního řízení. Skončit by tak mělo obíhání více úřadů kvůli získání povolení. Mezi vedoucími dotčených úřadů ale zatím převládají spíš obavy – práci v nové aplikaci si předem nevyzkoušeli. V přechodném období navíc budou zpracovávat i dobíhající žádosti podle starého systému.
1. 7. 2024|

Kritika stavebního zákona je částečně politická, míní Kolovratník

Sněmovna v týdnu schválila nový stavební zákon. Ten ale čelí kritice, a to jak ze strany samospráv, tak i opozice. Poslanec a místopředseda hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO) věří, že předpis výrazně zjednoduší stavební řízení. Část kritiky vnímá jako politickou. Řekl to v pátečním Interview ČT24.
17. 7. 2021|