Města a obce kritizují „humpoláckou“ digitalizaci stavebního řízení, chtějí jednat

Potíže se spuštěním digitalizovaného stavebního řízení by podle Svazu měst a obcí (SMO) mohly znamenat skluz třinácti tisíc stavebních povolení v hodnotě sto miliard korun, a to v případě, že se podaří systém uvést do funkčního stavu do začátku září. Podle předsedy svazu Františka Lukla byla digitalizace připravena humpoláckým způsobem, stavební úřady jsou zavaleny žádostmi, které došly podle starých pravidel do konce června, a trápí je dlouhodobý podstav. Svaz požádal ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), aby svolal jednání s organizacemi, na něž dopadají změny v digitalizaci, a to za přítomnosti premiéra Petra Fialy (ODS).

Svaz varuje před kolapsem úřadů a také před dalšími škodami, které mohou plynout z nemožnosti čerpaní předjednaných dotací. Problémem je podle starostů i přesun složitějších stavebních řízení na větší obce, kde chybějí úředníci. Navíc nemají podrobný manuál pro práci s novým systémem. Svaz je také zklamán komunikací ministerstva pro místní rozvoj v prvních dnech spuštění systému, kdy se ukázaly chyby.

O schůzku k řešení problémů s digitálním stavebním řízením v otevřeném dopise požádala i Platforma pro zdravý stavební zákon, do které patří například Svaz podnikatelů pro stavebnictví, Česká komora architektů a Asociace developerů. Konkrétně se obrátila na prezidenta Petra Pavla, premiéra Fialu a členy vlády. Podle Asociace developerů digitalizace trpí problémy, jako jsou například nefunkčnost a nepřipravenost systému, nedostatečná uživatelská přívětivost a komplikované rozhraní s nejasnými postupy. 

Nový stavební zákon začal platit 1. července. Norma například ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Řízení má být pro všechny účastníky v digitální podobě přes propojení Portálu stavebníka pro veřejnost a Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) pro úředníky i dalších systémů.

Potíže s novým on-line systémem mohou podle úřadů a odborníků vést k průtahům ve stavebních řízeních, finančním ztrátám i krachu některých projektantů. I měsíc po spuštění mají s jeho využíváním radnice a žadatelé o stavební povolení dál problémy. Úřady se podle informací ČT potýkají s chybami a nelogičnostmi v systému či chybějícími prvky oproti původním systémům. Podle odborníků by mohly ztráty způsobené průtahy v řízeních dosáhnout za červenec miliardy korun. Podle komory stavařů kvůli potížím se systémem a změnou stavebního zákona ukončí aktivní činnost možná až tisíce projektantů.

Úřady se obávají lhůt

Od 1. července uživatelé poslali podle údajů ministerstva přes Portál stavebníka přes 4200 žádostí. Úředníci v ISSŘ začali pracovat s 2300 z nich.

Oslovené úřady se obávají, že kvůli potížím se systémem nebudou moct dodržet zákonné lhůty pro vyřizování podání. Česká komora architektů (ČKA) očekává, že aktivní činnost může ukončit až několik tisíc projektantů. Prodlevy v řízeních podle odborníků také zvyšují náklady stavebníků a mohou bránit vyplacení záloh projektantům.

Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo v předchozích dnech, že nový systém každé dva týdny aktualizuje a podstatné vady řeší v řádu dní. Stavební úřady ale zatím větší změny ve fungování nezaznamenaly.

Profesní komory

Mnoho problémů s digitalizací stavebního řízení je podle zástupců ČKA a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) dáno špatnou komunikací ministerstva pro místní rozvoj.

Některé problémy, které organizace kritizovaly, jim ve čtvrtek zástupci ministerstva a vývojáři Portálu stavebníka vysvětlili na společné schůzce, řekli předsedové obou komor Jan Kasl (ČKA) a Robert Špalek (ČKAIT).

„Přišli jsme s mnoha otázkami, jak byl a jak je systém pochopen ze strany tvůrců Portálu stavebníka a jaká je budoucnost. Co se týká výhledu, nemůžu říct, že jsem po jednání spokojen, pochopil jsem ale, že to prostě rychleji nebude. Dohodli jsme se ale na tom, že budeme vědět, jak to půjde rychle a kdy to bude,“ řekl Kasl. Věří tomu, že se na podzim podaří problémy odstranit.

Kasl dříve uvedl, že je po měsíci stavební řízení v chaosu, Portál stavebníka nefunguje a systém stále není propojen s katastrem nemovitostí.

Podle Špalka bylo čtvrteční jednání ukázkou toho, jak se mělo postupovat už dříve. „Jsme nastaveni tak, abychom postupovali konstruktivně. Nejsme tu proto, abychom pouze kritizovali, ale jsme připraveni spolupracovat. Shromažďujeme problémy od naší členské základy a společně s architekty je předáváme na digitální správu a na ministerstvo, které je dále zapracovává do předpisů,“ uvedl Špalek.